Szafranowe jajka wielkanocne

Skomponowałam kolejny przepis na wielkanocne jajka, szafranowe jajka. Jajka są pięknie żółte a do tego nafaszerowane wędzonym łososiem i majonezem domowej roboty. Uwielbiam szafran! Szafran mocno farbuje od żółtego do czerwonego koloru. Lubię też jego aromat. Dlatego szafranowe jajka pachnę delikatnie szafranem. Wielkanocne jajka można dekorować na wiele sposobów. Początkowo myślałam, że tak dekoracyjne i aromatyczne jajka przekroję na pół, posypię szczypiorkiem i gotowe. Zdecydowałam się jednak nafaszerować jajka pastą z wędzonego na ciepło łososia, do której również wykorzystałam żółtka. Jajka i ryby to świetna zimna przystawka na wielkanocnym stole.

szafranowe jajka wielkanocne

szafranowe_jajka

jajka szafranowe

Szafranowe jajka

Składniki:

5 porcji

5 jajek

małe opakowanie zmielonego szafranu, ok. 0,25 g

½ l gorącej wody

100 g majonezu, tutaj przepis

150 g łososia wędzonego na ciepło

1 łyżeczka musztardy

5 rzodkiewek

szczypiorek

sałata

wielkanocne_jajka_1

Jajka ugotować na twardo. Ja gotowałam 9 minut. Zalać zimną wodą, a po przestygnięciu obrać ze skórki. Wrzątkiem zalać szafran w naczyniu, które pomieści 5 jajek. Włożyć jajka na 15 minut. Przemieszać od czasu do czasu aby jajka równo się ufarbowały. Po 15 minutach osuszyć jajka papierowym ręcznikiem, przekroić na pół i wybrać żółtka. Żółtka, wędzony łosoś i majonez zmiksować na jednolitą pastę. Napełnić pastą cukierniczy rękaw zakończony tylką i napełnić połówki jajek. Pokroić drobno rzodkiewkę i posypać nią jajka. Na koniec udekorować szafranowe jajka szczypiorkiem.

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *