Parówki zapiekane w drożdżowym cieście

Parówki zapiekane w drożdżowym cieście to ciekawy pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Do przepisu można użyć dowolnie wybranych parówek czy innej kiełbasy. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów z różnymi dodatkami jak ser czy musztarda. Parówki można dodatkowo owinąć boczkiem. Ja wybrałam dzisiaj najprostszy wariant, a ketchup, musztardę i korniszony podałam obok.

parówki zapiekane w drożdżowym cieście

Parówki zapiekane

Składniki:

14 małych parówek

250 g pszennej mąki

125 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży

¾ łyżeczki soli

1 jajko roztrzepane

biały i czarny sezam do posypania

Do podania 

ketchup

musztarda

korniszony

parówki zapiekane

Do miski wlej letnią wodę i  rozpuść drożdże. Wlej oliwę i dodaj mąkę i sól. Wyrób gładkie i puszyste ciasto. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto cienko i pokrój w długie paski. Każdą parówkę owiń  paskiem ciasta, tak żeby brzegi ciasta zachodziły jeden na drugi. Ułóż parówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku przez około 10- 15 minut.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.