Parówki zapiekane w drożdżowym cieście to ciekawy pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Do przepisu można użyć dowolnie wybranych parówek czy innej kiełbasy. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów z różnymi dodatkami jak ser czy musztarda. Parówki można dodatkowo owinąć boczkiem. Ja wybrałam dzisiaj najprostszy wariant, a ketchup, musztardę i korniszony podałam obok.
Parówki zapiekane
Składniki:
14 małych parówek
250 g pszennej mąki
125 ml ciepłego mleka
2 łyżki oliwy
25 g świeżych drożdży
¾ łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane
biały i czarny sezam do posypania
Do podania
ketchup
musztarda
korniszony
Do miski wlej letnie mleko i rozpuść drożdże. Wlej oliwę i dodaj mąkę i sól. Wyrób gładkie i puszyste ciasto. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto cienko i pokrój w długie paski. Każdą parówkę owiń paskiem ciasta, tak żeby brzegi ciasta zachodziły jeden na drugi. Ułóż parówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku przez około 10- 15 minut.
4 komentarze
Tak proste i takie smaczne :)
świetna propozycja ;) czasem dziecko woła hot-doga bułek nie mam ale francuskie ciasto zawsze jedno w zapasie jest
Pychotki :)
Parówki to nie nasze klimaty ale wierzymy, że są pyszne :)