Zapiekanka z gotowanego kurczaka z brokułami to pyszne danie, które może być doskonałym pomysłem na obiad dla rodziny lub przyjaciół. Podobnie jak w przepisie na krokiety wykorzystałam resztki gotowanego kurczaka. Zapiekanka ta jest przygotowywana z wykorzystaniem kurczaka w roli głównej, co sprawia, że jest doskonałym pomysłem dla miłośników tego rodzaju mięsa. W moim domu ich nie brakuje.
Jak przygotować zapiekankę z kurczaka?
Zapiekanki to proste i łatwe dania do przyrządzania, w których bardzo się lubuję. Są to również praktyczne, jednogarnkowe dania co zaoszczędza mi mnóstwo czasu. Do przygotowania tej zapiekanki, potrzebujesz gotowanego lub jeśli wolisz pieczonego kurczaka. Najczęściej używam gotowanego kurczaka, z którego najpierw gotuję rosół, a mięso wykorzystuję do innych potraw. Możesz użyć zatem kurczaka z wcześniejszego posiłku lub specjalnie ugotować kurczaka na ten cel. Nie wyobrażam sobie zapiekanki bez warzyw. Dlatego dodałam do niej brokuły, które akurat miałam pod ręką. Sądzę jednak, ze inne warzywa, a nawet grzyby świetnie sprawdzą się w tym daniu.
Całość polałam pysznym sosem na bazie śmietany wysoko tłuszczowej. Zależało mi na kremowej konsystencji sosu. Poza ta potrawa wymaga sosu aby wszystkie składniki połączyły się w jedną pyszną całość.
Gdy cała zapiekanka jest gotowa, możesz posypać ją startym cheddar lub innym długo dojrzewającym serem. Wystarczy ją potem krótko zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru.
To danie główne idealnie komponuje się z ryżem lub jakąś kaszą. Możesz wybrać dowolny rodzaj kaszy, który lubisz najbardziej – gryczaną, jęczmienną, bulgur czy quinoa. Wszystkie te dodatki będą doskonale współgrać z aromatem kurczaka i brokułów.
Zapiekanka z gotowanego kurczaka to przepis, który warto wypróbować. Nie tylko jest pyszna, ale również ekonomiczna, ponieważ wykorzystuje resztki jedzenia. Możesz ją podać na obiad dla całej rodziny, a resztę zapakować na lunch do pracy.
Przygotowanie tej zapiekanki jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Możesz ją przygotować nawet na szybko, gdy nie masz pomysłu na obiad. Skończyły Cię się brokuły to wybierz inne warzywa jak kalafior czy fasolkę szparagową. Smak i aromat tego dania z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Spróbuj tego przepisu i odkryj, jak pyszna może być zapiekanka z kurczaka z dodatkiem brokuła i sera cheddar!
Zapiekanka z gotowanego kurczaka
4 – 6 porcji
Składniki:
około 700 g kurczaka, gotowanego
200 g creme fraiche
300 ml śmietany, 36% tł.
1½ łyżka sosu sriracha
1 łyżka francuskiej musztardy
po 1½ łyżeczce suszonego estragonu, ziół prowansalskich i sproszkowanej cebuli
sól do smaku
4 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
150 g żółtego sera, u mnie dojrzały cheddar
1 łyżka masła
Nastawić piekarnik na 225ºC. W naczyniu wymieszać creme fraiche, śmietanę, sriracha, soję, drobno pokrojony czosnek, przyprawy i sól. Zetrzeć ser na tarce. Oczyścić kurczaka z kości i skóry. Mój kurczak przed gotowaniem ważył około 1,4 kg. Same mięso po ugotowaniu i odebraniu kości ważyło około 700 g.
Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedzić. Dno formy o wymiarach 12 cm x 25 cm x 10 cm posmarować masłem. Na dno wyłożyć kawałki kurczaka na przemian z brokułami. Polać równomiernie sosem i posypać startym serem.
Wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 – 20 minut. Podać zapiekankę z ryżem lub kaszą i zieloną sałatą. Smacznego!