Suszone grzyby, brokuły i kasza gryczana… Będzie zupa!

Macie ochotę na pyszną zupkę. Grzybowa z suszonych grzybów z dodatkiem brokułów i kaszy gryczanej jest przepyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. Suszone grzyby pachną niesamowicie. Dla mnie grzybowa musi być intensywna w smaku i zapachu. Świetnym dodatkiem do grzybowej zupy jest rozmaryn, który podkreśla smak zupy. Zdarza mi się, że przesadzam z romarynem ale ja naprawdę bardzo lubię tą przyprawę, która przypomina mi zapachem las i grzyby. Dlatego rozmaryn świetnie pasuje w potrawach z leśnych grzybów, nie mniej w grzybowej.

Bardzo często gotuję grzybową z brokułami. Bardzo mi odpowiada połączenie grzybów z brokułami nie tylko w zupie. Piekę często tartę z grzybami i brokułami. Ciekawym dodatkiem w tym przepisie jest również kokosowa śmietanka. To taka propozycja dla osób uczulonych na mleko. Dodatek śmietanki zagęszcza zupę i dodaje jej smaku. Innym składnikiem, który również zagęszcza zupę jest kasza gryczana. Osobiście bardzo lubię gryczaną kaszą paloną. Kaszę dodaję na ogół wtedy , kiedy gotuję zupę bez ziemniaków. Zupa to tani obiad. Niewiele potrzeba aby ugotować smaczną i pożywną zupę.

grzybowa z suszonych grzybów codojedzenia

Grzybowa z suszonych grzybów

4 porcje

Składniki:

1,5 l bulionu z kurczaka

20 g suszonych grzybów, u mnie prawdziwki

1 pasternak

1 marchewka

100 g selera korzeniowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

350 g brokułów

5 łyżek kaszy gryczanej palonej

100 ml śmietanki kokosowej

2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

grzybowa_suszonegrzyby_przepis_obiad_zupa_codojedzenia

Ugotuj bulion z kurczaka. Warzywa korzeniowe, cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Suszone grzyby pokrusz i dodaj do warzyw. Gotuj zupę przez 20 minut. Następnie dodaj kaszę gryczaną. Zamiast kaszy gryczanej palonej można użyć niepaloną. Osobiście bardzo lubię paloną i taką najczęściej używam.

Następnie zapraw zupę kokosową śmietanką, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Podaj zupę w głębokich miseczkach, posyp natką i grzankami z chleba. Do zupy można również dodać ugotowane mięso z kurczaka.

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *