Macie ochotę na pyszną zupkę. Grzybowa z suszonych grzybów z dodatkiem brokułów i kaszy gryczanej jest przepyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. Suszone grzyby pachną niesamowicie. Dla mnie grzybowa musi być intensywna w smaku i zapachu. Świetnym dodatkiem do grzybowej zupy jest rozmaryn, który podkreśla smak zupy. Zdarza mi się, że przesadzam z romarynem ale ja naprawdę bardzo lubię tą przyprawę, która przypomina mi zapachem las i grzyby. Dlatego rozmaryn świetnie pasuje w potrawach z leśnych grzybów, nie mniej w grzybowej.
Bardzo często gotuję grzybową z brokułami. Bardzo mi odpowiada połączenie grzybów z brokułami nie tylko w zupie. Piekę często tartę z grzybami i brokułami. Ciekawym dodatkiem w tym przepisie jest również kokosowa śmietanka. To taka propozycja dla osób uczulonych na mleko. Dodatek śmietanki zagęszcza zupę i dodaje jej smaku. Innym składnikiem, który również zagęszcza zupę jest kasza gryczana. Osobiście bardzo lubię gryczaną kaszą paloną. Kaszę dodaję na ogół wtedy , kiedy gotuję zupę bez ziemniaków. Zupa to tani obiad. Niewiele potrzeba aby ugotować smaczną i pożywną zupę.
Grzybowa z suszonych grzybów
4 porcje
Składniki:
1,5 l bulionu z kurczaka
20 g suszonych grzybów, u mnie prawdziwki
1 pasternak
1 marchewka
100 g selera korzeniowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 g brokułów
5 łyżek kaszy gryczanej palonej
100 ml śmietanki kokosowej
2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Ugotuj bulion z kurczaka. Warzywa korzeniowe, cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Suszone grzyby pokrusz i dodaj do warzyw. Gotuj zupę przez 20 minut. Następnie dodaj kaszę gryczaną. Zamiast kaszy gryczanej palonej można użyć niepaloną. Osobiście bardzo lubię paloną i taką najczęściej używam.
Następnie zapraw zupę kokosową śmietanką, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Podaj zupę w głębokich miseczkach, posyp natką i grzankami z chleba. Do zupy można również dodać ugotowane mięso z kurczaka.
2 komentarze
Rozmaryn to moja ulubiona przyprawa .Zupa grzybowa również .Jeszcze w takim połączeniu nie robiłem .Dzięki za przepis ,będzie robiona na Wigilię .
Ciekawa zupka, na pewno smakuje świetnie :D