Jesienna zupa z brokułami – tani obiad

Za oknami już o czternastej jest ciemno, pada deszcz i zimno. Na taką pogodę najlepszym daniem na rozgrzewkę jest niewątpliwie zupa z brokułami. Zupa to tani obiad ale bardzo pożywny. Poza tym zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego. Brokuły świetnie się nadają na zupę.

Zupa z brokułami to zupa na rosole z kurczaka z dodatkiem mięsa z kurczaka. To danie jest bardzo uniwersalne. Do zupy można dodać jeszcze inne warzywa, ale oczywiście postawić w większości na brokuły. Poza tym swobodnie można użyć mrożonego brokułu.

W mojej rodzinie zupa brokułowa jest bardzo popularnym daniem. Czasami obok zupy przyrządzam naleśniki lub ziemniaczane placki na drugie danie.

zupa z brokułami przepisy blog kulinarny codojedzenia

Zupa z brokułami

6 porcji

Składniki:

500 g brokułów, jeden duży

1 marchewka

1 pietruszka

10 cm pora

1,5 l bulionu z kurczaka

200 ml śmietanki

2 łyżki oliwy z oliwek

mięso z kurczaka, opcjonalnie

½ łyżeczki płatków suszonej chili

natka pietruszki do posypania

brokułowa zupa tani obiad codojedzenia

Brokuł podziel na różyczki. Por pokrój na cienkie krążki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. Wrzuć wszystkie warzywa oprócz brokułów i pora do garnka, wlej bulion i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj brokuły, por i śmietankę. Gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem płatkami chili. Rozlać zupę na talerze i posypać natką pietruszki. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *