Za oknami już o czternastej jest ciemno, pada deszcz i zimno. Na taką pogodę najlepszym daniem na rozgrzewkę jest niewątpliwie zupa z brokułami. Zupa to tani obiad ale bardzo pożywny. Poza tym zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego. Brokuły świetnie się nadają na zupę.
Zupa z brokułami to zupa na rosole z kurczaka z dodatkiem mięsa z kurczaka. To danie jest bardzo uniwersalne. Do zupy można dodać jeszcze inne warzywa, ale oczywiście postawić w większości na brokuły. Poza tym swobodnie można użyć mrożonego brokułu.
W mojej rodzinie zupa brokułowa jest bardzo popularnym daniem. Czasami obok zupy przyrządzam naleśniki lub ziemniaczane placki na drugie danie.
Zupa z brokułami
6 porcji
Składniki:
500 g brokułów, jeden duży
1 marchewka
1 pietruszka
10 cm pora
1,5 l bulionu z kurczaka
200 ml śmietanki
2 łyżki oliwy z oliwek
mięso z kurczaka, opcjonalnie
½ łyżeczki płatków suszonej chili
natka pietruszki do posypania
Brokuł podziel na różyczki. Por pokrój na cienkie krążki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. Wrzuć wszystkie warzywa oprócz brokułów i pora do garnka, wlej bulion i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj brokuły, por i śmietankę. Gotuj zupę jeszcze przez 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem płatkami chili. Rozlać zupę na talerze i posypać natką pietruszki. Smacznego!
2 komentarze
Wspaniała propozycja! Bardzo lubimy zupy, szczególnie teraz, przy tej jesiennej aurze. Rozgrzewają, sycą i siłą rzeczy dostarczają witamin :)
Dziękuję! Tak, o tej porze zupa najlepsza!