Lubicie placki i placuszki? Moja rodzina uwielbia ziemniaczane placki, więc przyrządzam je często. Jakiej mąki dodajecie do ziemniaczanych placków? Zazwyczaj dodaję pszenną mąkę. Czasami odsypuję trochę pszennej i zastępuję ją grahamką. Przyrządzam ziemniaczane placki na kilka sposobów z boczkiem lub cukinią. Czasami z marchewką. Jakie bym nie przyrządziła placki, ziemniaczane zawsze smakują najlepiej. Gdybym miała sama wybrać, które placki lubię najbardziej bez wątpienia powiem ziemniaczane. Uwielbiam placki puchate, grube i mięsiste lekko chrupiące. Placki ziemniaczane są dobre o każdej porze dnia, na obiad i na kolację. Na słono lub tradycyjne bez żadnych dodatków. Moje dzieciaki jedzą je z cukrem. Ja wolę pikantne.
Ziemniaczane placki
Składniki:
12 placków
5 ziemniaków, średniej wielkości
2 jajka
1 łyżeczka soli
50 g pszennej mąki
2 łyżki mąki grahamki
olej do smażenia
Dodatki
100 g jarmużu
1 łyżka masła
1 mała cebula
50 g wędzonego boczku
sól i pieprz do smaku
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce lub przy pomocy kuchennego robota. Dodaj jajka, obie mąki, dopraw solą i wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż okrągłe placki po obu stronach. Na drugiej patelni zeszklij cebulę na maśle. Dodaj rozdrobiony jarmuż i smaż aż jarmuż zmięknie, około 5 minut. Usmaż boczek w plastrach. Ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia tłuszczu. Przestudzony rozerwij na małe kawałki.Podaj placki na gorąco z jarmużem i boczkiem.
5 komentarzy
Bardzo lubimy placki- wszystkie, choć ziemniaczane są najbardziej uniwersalne:)
Też tak uważam!
uwielbiam placki ziemniaczane, ja najczęściej jem tradycyjnie posypane cukrem ;)
Jak ja kocham placki ziemniaczane :) U mnie w domu jada się je na słodko – ze śmietana i cukrem, ale już mój mąż jada je z chlebem :} Cały drugi trymestr miałam na nie fazę i wtedy robiłam je na okrągło, nie mogłam się im oprzeć :}
A z chlebem jak? Na słono?