Tagliolini z truflami, brokułami, salsiccia i grzyby

Pierwszy maj! Jak ten czas leci! Przy święcie ugotowałam pyszne tagliolini z salsiccia, brokułami i grzybami. Wspominałam już kiedyś, że często kupuję świeży makaron w butiku z włoskimi delikatesami. Tym razem wpadł mi w oko tagliolini z truflami. Tagliolini to makaron w kształcie wstążek, który jest cieńsza wersją bardziej znanej tagliatelli. Tagliolini faktycznie smakuje truflami. Trufle mają charakterystyczny zapach. Wystarczy odrobina tego drogiego grzyba aby wyczuć jego charakterystyczny aromat. Brokuły, salsiccia, pieczarki czy pesto to moje ulubione dodatki do makaronu. Świetnie pasują do truflowego makaronu.

taglionini z salsiccia

Jeśli już kupiłam makaron z truflami to pomyślałam sobie, że mogę go podać ze smażonymi grzybami, salsiccia, brokułami i pesto. Mnóstwo smaków, w tym makaronie, które jednak komponują się razem bardzo dobrze. Makaron wymieszany z pesto to połowa sukcesu, ale jak jeszcze dodam zrumienioną salsiccia, brokuły i aromatyczne pieczarki to jestem w siódmym niebie. Uwielbiam makaron. Nie jadam go zbyt często ale jak już najdzie mnie ochota to chcę aby danie z makaronem było niepowtarzalne. Pamiętam jego smak wtedy długo….do następnego razu.

makaron obiad pesto grzybymakaron salsiccia obiad

Tagliolini z salsiccia

4 – 5 porcji

Składniki:

400 g świeżego tagliolini z truflami

300 g surowej salsiccia o smaku czosnkowym

4 łyżki zielonego pesto

250 g brązowych pieczarek

2 dymki ze szczypiorem

1 duży brokuł

3 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

świeża bazylia do dekoracji

tagliolini z tryflem

Podziel brokuły na różyczki i blanszuj 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej oliwę. Pokrój pieczarki w plasterki i dymkę w piórka. Usmaż na oliwie na złoty kolor. Wyjmij kiełbasę z flaka i rozdrobnij. Dodaj do grzybów i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj brokuły i pesto, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Wyłóż na patelnię i wymieszaj z resztą składników. Wyłóż tagliolini z salsiccia na półmisek i udekoruj bazylią. Smacznego!

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *