Kurczak w rozmarynie, pancetta i pieczone ziemniaki

Inspiracją do dzisiejszego obiadu był Jamie, który ostatnio gdzieś gotował po włosku…Tak mi się wydaje, bo jeśli w przepisie jest kurczak w rozmarynie, podany z pancetta, szparagam i pieczonymi ziemniakami to dla mnie są to typowo włoskie smaki, zwłaszcza, że kurczak jest panierowany w parmezanie.

kurczak w rozmarynie parmezan obiad

Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami mięs jak na przykład z pancetta. Pancetta to włoski wędzony boczek. Usmażony i pokruszony boczek dodaje fajnego smaku kurczakowi. Korzystam również z sezonu na szparagi. Są to moje ulubione warzywa o tej porze, w tym daniu połączone ze szpinakiem i rzodkiewkami.

Do kurczaka w rozmarynie polecam sos z ciemnego octu balsamicznego. Jest najprostszy sos do kurczaka czy szynki parmeńskiej. Jak zauważyliście uwielbiam dania na jednym półmisku… Mniej zmywania, prawda…Nie, żartuję! Często podaję tak jedzenie, bo tak mi się podoba! Sos zazwyczaj stawiam w sosjerce obok lub polewam danie nim danie przed podaniem.

kurczak_rozmaryn_przepis_obiad

Kurczak w rozmarynie z pysznymi dodatkami

4 porcje

Składniki:

600 g fileta z piersi kurczaka

50 g startego parmezanu

5 ząbków czosnku

1 gałązka świeżego rozmarynu

sól i czarny pieprz do smaku

200 g świeżego szpinaku

pęczek rzodkiewek

250 g zielonych szparagów

6 ziemniaków, dużych

150 g pancetta lub wędzonego boczku, cienkie plastry

50 g masła

1 łyżka oliwy z oliwek

100 ml ciemnego octu balsamicznego

3 łyżki miodu

tan obiad kurczak w rozmarynie

Filety z piersi kurczaka  natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i drobno pokrojonym rozmarynem. Odstaw na 30 minut w pokojowej temperaturze. Szparagi pokrój, usuń twarde końcówki i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz ziemniaki, pokrój na plasterki i gotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki. Rozgrzej łyżkę masła i usmaż ziemniaki na złoty kolor. Dodaj szparagi i lekko zrumień. Przełóż ziemniaki i szparagi na półmisek. Na tą samą patelnię dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie czyli około 1 minuty. Przełóż na półmisek. Rozgrzej resztę masła z oliwą. Oprósz mięso parmezanem i smaż na złoty kolor około 4 – 5 minut 2 zależności od grubości filetów. Usmażone mięso owiń w folię aluminiową. Usmaż boczek w plastrach i połóż na kawałku papierowego ręcznika do odsączenia. Do małego rondelka wlej ocet balsamiczny i miód. Gotuj aż ocet zacznie bulgotać. Redukuj sos przez 2 – 3 minuty. Sos powinien być gęsty ale lejący. Wyjmij mięso z folii i pokrój na kawałki na skos. Ułóż mięso na warzywach. Pokrusz boczek i polej sosem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *