Inspiracją do dzisiejszego obiadu był Jamie, który ostatnio gdzieś gotował po włosku…Tak mi się wydaje, bo jeśli w przepisie jest kurczak w rozmarynie, podany z pancetta, szparagam i pieczonymi ziemniakami to dla mnie są to typowo włoskie smaki, zwłaszcza, że kurczak jest panierowany w parmezanie.
Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami mięs jak na przykład z pancetta. Pancetta to włoski wędzony boczek. Usmażony i pokruszony boczek dodaje fajnego smaku kurczakowi. Korzystam również z sezonu na szparagi. Są to moje ulubione warzywa o tej porze, w tym daniu połączone ze szpinakiem i rzodkiewkami.
Do kurczaka w rozmarynie polecam sos z ciemnego octu balsamicznego. Jest najprostszy sos do kurczaka czy szynki parmeńskiej. Jak zauważyliście uwielbiam dania na jednym półmisku… Mniej zmywania, prawda…Nie, żartuję! Często podaję tak jedzenie, bo tak mi się podoba! Sos zazwyczaj stawiam w sosjerce obok lub polewam danie nim danie przed podaniem.
Kurczak w rozmarynie z pysznymi dodatkami
4 porcje
Składniki:
600 g fileta z piersi kurczaka
50 g startego parmezanu
5 ząbków czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól i czarny pieprz do smaku
200 g świeżego szpinaku
pęczek rzodkiewek
250 g zielonych szparagów
6 ziemniaków, dużych
150 g pancetta lub wędzonego boczku, cienkie plastry
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml ciemnego octu balsamicznego
3 łyżki miodu
Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i drobno pokrojonym rozmarynem. Odstaw na 30 minut w pokojowej temperaturze. Szparagi pokrój, usuń twarde końcówki i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz ziemniaki, pokrój na plasterki i gotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki.
Rozgrzej łyżkę masła i zrumień ziemniaki na złoty kolor. Dodaj szparagi i lekko zrumień. Przełóż ziemniaki i szparagi na półmisek. Na tą samą patelnię dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie czyli około 1 minuty. Przełóż na półmisek.
Rozgrzej resztę masła z oliwą. Oprósz mięso parmezanem i smaż na złoty kolor około 4 – 5 minut 2 zależności od grubości filetów. Usmażone mięso owiń w folię aluminiową. Usmaż boczek w plastrach i połóż na kawałku papierowego ręcznika do odsączenia.
Do małego rondelka wlej ocet balsamiczny i miód. Gotuj aż ocet zacznie bulgotać. Redukuj sos przez 2 – 3 minuty. Sos powinien być gęsty ale lejący. Wyjmij mięso z folii i pokrój na kawałki na skos. Ułóż mięso na warzywach. Pokrusz boczek i polej sosem. Smacznego!
7 komentarzy
Ale u Ciebie smakowitości!
Jakby mi ktoś podał kurczaka przyrządzonego w taki sposób, to chyba bym się przekonała do drobiu :)
Kolejne apetyczne danie, na którego widok robię sie głodna :) same pyszności :)
Pychota. Wspaniale skomponowane dodatki do kurczaka.
Oj zjadłabym takie danie! Wygląda bardzo kolorowo i tak wiosennie <3
To musi być obłędne połączenie smaków! :)
Dobre, lekkie i szybkie w przygotowaniu danie. Dziś robiłem. Polecam !