404
Ostatnio przyrządziłam pierś z kurczaka, którą podałam z makaronem portabello z brokułami. Grzyby i brokuły świetnie do siebie pasują. Użyłam tutaj grzybów portabello. Są to duże mięsiste grzyby, które nadają się do smażenia lub grillowania. Odrobina soli, pieprzu i łyżka masła już eksponują wspaniały smak i aromat tych grzybów.
Pierś z kurczaka zamarynowałam suszonymi ziołami i słodką papryką. Wrzucona na rozgrzaną patelnię była już gotowa po paru minutach. W międzyczasie makaron bulgotał radośnie w garnku obok. Odgłos rozkładanych talerzy na stole od razu przywołał przywołał rodzinkę do kuchni…
Przepis na pierś z kurczaka i makaron portabello z brokułami
Składniki:
- 5 piersi z kurczaka, 600 g
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki suszonych ziół, u mnie mieszanka prowansalska
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony
- olej do smażenia
- 300 g portabello
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 brokuł, duży
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 80 g parmezanu, świeżo utartego
- 100 śmietanki
- 300 g spaghetti, sucha masa
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka podziel na mniejsze jeśli są bardzo duże. Oprósz papryką, ziołami, solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, około 3 minut po każdej w zależności od grubości fileta.
- Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie.
- Podziel brokuła na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą.
- Pokrój grzyby w plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Posól i popieprz. Smaż cały czas podrzucając grzyby na patelni. Grzyby mają się smażyć, a nie gotować. Dodaj pietruszkę i czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Następnie dodaj odcedzony makaron, brokuły, śmietankę i parmezan, zamieszaj lekko.
- Pokrój usmażonego kurczaka w plastry i ułóż na porcji makaronu. posyp dodatkowo natką i parmezanem.
2 komentarze
Świetnie skomponowane danie!
Dziękuję Pati!