Pyszny obiad – spaghetti z pesto i krewetkami

Zapraszam na pyszne spaghetti z pesto i gigantycznymi krewetkami. Uwielbiam makaron z pesto. Wolę jednak domowe pesto. Wszystko jedno jakie byle było pełne orzechów, parmezanu i smacznej oliwy. Takie właśnie jest pesto z jarmużu, który wciąż można kupić lub zerwać w ogródku. Spaghetti z pesto domowej roboty jest niesamowite pożywne. Już sam makaron z pesto smakuje fantastycznie. Dlatego spaghetti z pesto nie wymaga zbyt wielu składników. Ja postawiłam na brokuły, cukinię i krewetki jako cenne źródło białka. Krewetki ponoć poprawiają humor. Po zjedzenie spaghetti czułam się bardzo szczęśliwa…he, he…

spaghetti z pesto

Lubię makaron z krewetkami i nie ukrywam, często mieszam do makaronu pesto. Jest to naprawdę fajny sposób na pyszny makaron jeśli brakuje mi czasu na ugotowanie sosu marinara czy sosu na bazie serów i śmietany. Poza tym jest zawsze jakieś urozmaicenie. Spaghetti z pesto to naprawdę niezwykły w smaku makaron. Możecie do niego dodać dowolne smakołyki, ale jeśli lubicie krewetki to gorąco Was na nie namawiam.

przepis na spaghetti

Spaghetti z pesto i krewetkami

4 porcje

Składniki:

250 g spaghetti, waga sucha

1 brokuł, ok. 400 g

1 cukinia średniej wielkości

1 czerwona papryka

500 g dużych krewetek, gotowanych

2 łyżki soi

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka suszonych płatków chili

sól do smaku

Jarmużowe pesto

150 g jarmużu, liście pozbawione twardych nerwów

1 doniczka świeżej bazylii

40 g migdałów ze skórką

2 łyżki utartego parmezanu

2 ząbki czosnku

100 ml oliwy z oliwek

ewentualnie woda do rozrzedzenia lub więcej oliwy

spaghetti z marynowanymi krewetkami

Przygotuj pesto. Migdały upraż na suchej patelni. Jarmuż i bazylię pokrój grubo. Obierz czosnek. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste pesto. W naczyniu wymieszaj soję z cytryną i miodem. Dodaj krewetki i marynuj przez 20  minut. Podziel brokuły na różyczki. Dodaj do krewetek. Pokrój paprykę w kostkę. Z cukinii wytnij cukiniowy makaron za pomocą  veggie spiralizator lub innej maszynki do zoodles. Nastaw wodę w dużym garnku. Posól i zagotuj. Do gotującej wody wrzuć spaghetti. Gotuj makaron al dente według wskazówek na opakowanie. Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z pesto.

Rozgrzej patelni i wrzuć brokuły. Smaż aż brokuły lekko się zrumienią. Podlewaj marynatą. Brokuły powinny być chrupiące. Pod koniec smażenia dodaj paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj warzywa do makaronu. Wrzuć na patelnię cukiniowe spaghetti smaż aż lekko zwiędnie i będzie ciepłe. Dodaj zoodle do spaghetti. Na koniec wrzuć krewetki na patelnię i smaż w wysokiej temperaturze przez minutę. Dodaj krewetki do makaronu i wymieszaj. Podawaj spaghetti z pesto i krewetkami na ciepło. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *