Zapraszam na przepis na gołąbki z wołowiną i suszonymi grzybami. Gołąbki to pyszny i tani obiad. Niestety nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za gołąbkami. Nie mam pojęcia jak to możliwe ale dwoje moich dzieci ich nie cierpi. Dzisiejszy przepis na gołąbki to gołąbki z włoskiej kapusty nadziewane wołowiną z ryżem. Ostatnio kupuję gotowe mieszanki ryżowe z grzybami. Odkryłam, że mogę je wykorzystać nie tylko na risotto ale również do gołąbków. Tym razem wybrałam mieszankę ryżu z suszonymi pieczarkami. Ugotowałam również pyszny sos grzybowy.
Gotowanie gołąbków jest proste. Lubię gołąbki z włoskiej kapusty, bo jest łatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam. Na nadzienie do gołąbków wykorzystuję różne mięso. Przyrządzam nawet gołąbki z rybą. Tym razem skusiłam się na mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas, miłośnik gołąbków będzie je pewnie jeść przez cały dzień he, he… Poniżej znajdziecie przepis na gołąbki z wołowiną i sos grzybowy. Lubicie gołąbki z pomidorowym sosem to możecie skorzystać z tego przepisu na gołąbki z czarnej kapusty.
Gołąbki z wołowiną
20 gołąbków
Składniki:
1 duża włoska kapusta
1 kg mielonej wołowiny
1 cebula
3 łyżki masła
2 opakowania mieszanki ryżowej
800 ml bulionu z mięsa lub warzyw
2 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sos grzybowy
200 g brązowych pieczarek
50 g masła
2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
20 g suszonych grzybów
300 ml wrzątku
250 ml śmietanki, min 30 % tłuszczu
1 łyżka soi
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki
natka pietruszki do posypania
Z kapusty wytnij głąb, a liście rozdziel. Starsze liście zachowaj. Wodę z solą zagotuj w dużym garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć liście kapusty na około 15 minut. Zblanszowane liście odcedź z gorącej wody i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Kapusta zachowa świeży, zielony kolor. Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 3 minuty aż cebula się zeszkli. Wsyp mieszankę ryżową i smaż aż ryż będzie przeźroczysty. Wlej gorący bulion partiami (zachowaj 100 ml) i gotuj ryż aż będzie prawie miękki.
Przestudź ryż i dodaj wołowinę i pietruszką. Dopraw farsz solą i pieprzem. Nakładaj farsz na liście, tyle aby łatwo można je było zwinąć. Przygotuj żaroodporne naczynie lub żeliwny garnek. Na dnie ułóż starsze liście. Następnie układaj ciasno gołąbki jeden obok drugiego. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Przykryj naczynie aluminiową folią lub garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz – gotuj gołąbki przez 30 minut. Pod koniec można gołąbki odkryć aby się lekko zrumieniły.
W międzyczasie ugotuj sos. Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Namoczone i miękkie grzyby pokrój w kostkę. Rozpuść połowę masła na patelni i usmaż grzyby z szalotką. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 3 minuty. Na drugiej patelni zrumień mąkę po czym dodaj resztę masła. Smaż przez 3 minuty. Następnie wlewaj stopniowo bulion mieszając aby nie porobiły się kluski. Dodaj grzyby z cebulą, wlej śmietankę, soję i gotuj sos przez 15 minut. Posyp sos natką pietruszki. Podaj gołąbki polane sosem. Smacznego!
8 komentarzy
Wygląda smakowicie i lekko :)
Takiej wersji gołąbków to my jeszcze nigdy nie jadłyśmy :)
Polecam wypróbować
Bardzo ciekawe, zawsze jadłam bardzo tradycyjne gołąbki:)
Polecam wypróbować!
świetne!! ale mi smaku na gołąbki zrobiłaś
Polecam!
Za grzybami nie przepadam, ale resztę biorę :D