Dzisiaj zapraszam na pyszny gulasz biff Stroganoff w nowej odsłonie. Bardzo lubię gotować mięsny gulasz, bo mięso i warzywa gotuję razem w jednym garnku. Dzisiaj dodałam jeszcze ziemniaki, więc do tak pysznego gulaszu jak dla mnie wystarczyła jedynie kromka świeżo upieczonego chleba. Gulasz biff Stroganoff można ugotować na różne sposoby. Wcześniejszą wersję tego wspaniałego mięsnego gulaszu ugotowałam z leśnymi grzybami. Jestem ciekawa co wymyślę następnym razem, może biff Hagganoff (od mojego nazwiska Haggu)…ha, ha!
Przepis na gulasz biff Stroganoff
Składniki:
5 porcji
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 kg wołowiny, najlepiej karczek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- 1 ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 300 – 400 ml mięsnego bulionu
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- ½ kg grzybów, u mnie pieczarki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej grubo
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w plasterki. Obierz grzyby i pokrój na grube plasterki.
- Mięso pokrój w cienkie, podłużne kawałki, oprósz papryką, kminkiem, pieprzem, tymiankiem i podsmaż na oleju. Dodaj cebulę, czosnek, marchew, przecier, pieczarki i podsmaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj bulion. Gotuj gulasz przez godzinę, w zależności od mięsa, po czym dodaj ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę, Gotuj gulasz jeszcze przez 25 minut, aż mięso będzie miękkie. Dosmakuj gulasz solą, śmietaną i posyp pietruszką.
2 komentarze
Uwielbiam takie pływające gulasze. Mmm…
Oj, ja też!