Dawno nie gotowałam biff Stroganoff. Bardzo lubimy gulasz Stroganoff, który poraża nasze kubki smakowe, bogactwem kontrastujących smaków. Oj, nie zabrakło ich w tym gulaszu. Świeży tymianek i pietruszka, a na dodatek ziarna jałowca, pieprz, papryka i aromatyczne pieczarki nadają gulaszowi niepowszechny smak.
Gulasz biff Stroganoff pasuje do różnych kasz, makaronu czy chleba. Nawet kopytka ziemniaczane świetnie smakują z takim pomidorowym gulaszem.
Przepis na gulasz Stroganoff z wołowiny i pieczarkami
Składniki:
5-6 portioner
- 500 g wolowiny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego
- 500 g pieczarek
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo zmielonego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 2 ziarna jałowca, rozgniecione
- 1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ l wrzątku
- 200 ml kwaśnej śmietany
Wykonanie:
- Mięso pokrój na cienkie paski, oprósz mąką i podsmaż na oleju.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz pieczarki.
- Dodaj wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy, zalej gulasz wrzątkiem i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Ponieważ jest to gulasz wołowy, wiec wymaga on dłuższego gotowania około 2 godzin.
- Kiedy gulasz jest już ugotowany dopraw go śmietaną.
- Podaj gulasz z kleksem śmietany i ewentualnie posyp tymiankiem lub natką.
6 komentarzy
wygląda PRZEPYSZNIE! Podobny widziałam dzisiaj w programie Jamiego Olivera i planowałam zrobić w niedalekiej przyszłości:)
Dziekuje! Warto zrobic, polecam!
bardzo apetycznie wygląda; ja najbardziej lubię z chlebem
Szukam cos na obiad swiateczny. Jak sadzisz nadaje sie? Czy moze polecisz cos innego?
Pani Gosiu jest Pani Wielka!!!
Pracuje w Hotelu, wykorzystalam Pani przepis na kolacje i goscie byli zachwyceni :D
Przepis mega prosty bez zbednego hokus-pokus. Pozwililam sobie jedynie na mala zmiane dodajac ogorki konserwowe pod sam koniec ;) Najwieksza nagroda dla gotujacego to widok „wyczyszczonych” talerzy po posilku ;)
Napewno obejrze inne przepisy, pozdrawiam serdecznie!
renata
Dziękuję bardzo Pani Renato!Tak widok wyczyszczonych talerzy ucieszy każdego kucharza!