Dawno nie gotowałam biff Stroganoff. Bardzo lubimy gulasz Stroganoff, który pobudza nasze kubki smakowe, bogactwem kontrastujących smaków. Oj, nie zabrakło ich w tym gulaszu. Świeży tymianek i pietruszka, a na dodatek ziarna jałowca, pieprz, papryka i aromatyczne pieczarki nadają gulaszowi niepowszechny smak.
Gulasz Stroganoff z wołowiny
Gulasz biff Stroganoff pasuje do różnych kasz, makaronu czy chleba. Nawet kopytka ziemniaczane świetnie smakują z takim wołowym gulaszem o intensywnym smaku pomidorów. Przyrządzenie gulaszu jest proste. Dobrej jakości wołowina skraca czas gotowania. Dlatego do tego przepisu warto wybrać karczek lub rozbef wołowy. Mięso jest przerośnięte tłuszczem przez co szybko staje się miękkie podczas gotowania.
Składniki:
500 g wołowiny, dobrej jakości jak karczek lub rozbef
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżka musztardy dijon
1 mały słoik przecieru pomidorowego
500 g pieczarek
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo zmielonego
1 łyżeczka czerwonej papryki
2 ziarna jałowca, rozgniecione
1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego
2 łyżki natki pietruszki
½ l wrzątku
200 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na cienkie paski, oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz pieczarki.
- Następnie dodać wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Wlać wrzątek i gotować gulasz, aż mięso będzie miękkie, około 1,5 godziny.
- Kiedy gulasz jest już ugotowany doprawić go śmietaną.
- Podać gulasz z kleksem śmietany i ewentualnie posypać tymiankiem lub natką pietruszki. Smacznego1
Dodatkowe wskazówki
Do tego dania należy wybrać dobrej jakości wołowinę, co skraca również czas gotowania.
6 komentarzy
wygląda PRZEPYSZNIE! Podobny widziałam dzisiaj w programie Jamiego Olivera i planowałam zrobić w niedalekiej przyszłości:)
Dziekuje! Warto zrobic, polecam!
bardzo apetycznie wygląda; ja najbardziej lubię z chlebem
Szukam cos na obiad swiateczny. Jak sadzisz nadaje sie? Czy moze polecisz cos innego?
Pani Gosiu jest Pani Wielka!!!
Pracuje w Hotelu, wykorzystalam Pani przepis na kolacje i goscie byli zachwyceni :D
Przepis mega prosty bez zbednego hokus-pokus. Pozwililam sobie jedynie na mala zmiane dodajac ogorki konserwowe pod sam koniec ;) Najwieksza nagroda dla gotujacego to widok „wyczyszczonych” talerzy po posilku ;)
Napewno obejrze inne przepisy, pozdrawiam serdecznie!
renata
Dziękuję bardzo Pani Renato!Tak widok wyczyszczonych talerzy ucieszy każdego kucharza!