Przygotowanie świątecznego pasztetu to jedno z najważniejszych zadań w okresie Bożego Narodzenia. Ten wyjątkowy smakołyk, który jest nieodłącznym elementem wielu polskich stołów świątecznych, może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Mój ulubiony pasztet świąteczny to ten przyrządzony z mięsa z dodatkiem suszonych śliwek.
Aby rozpocząć przygotowanie tego wyjątkowego pasztetu, należy skompletować wszystkie potrzebne składniki. Pasztet świąteczny to pasztet z mięsa. Potrzebne będą zatem: boczek, wołowina, wieprzowina i kurczak. Niektórzy dodają również wątróbkę. Ja wybrałam opcję bez wątróbki. Poza tym trzeba pasztet doprawić. Ziele angielskie, liście laurowe, goździki i czarny pieprz świetnie pasują do mięsnego pasztetu.
Świąteczny pasztet – idealne połączenie mięsa, przypraw i suszonych owoców
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu. Mięso należy ugotować do miękkości wraz z przyprawami i cebulą. Ostudzone mięso należy zmielić na jednolite masę i wymieszać z jajkami oraz śliwkami. Suszone owoce dodają pasztetowi słodkiego smaku i delikatnej konsystencji.
Gotową masę przekładamy do foremki do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równo wygładzamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, aż będzie dobrze zarumieniony i sprężysty..
Po upieczeniu pasztetu pozostawiamy go do ostygnięcia, a następnie możemy go przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Większe porcje można zamrozić. Świąteczny pasztet jest idealnym dodatkiem do chleba. Świetnie smakuje z kiszonymi ogórkami. Możemy go też podać z owocową konfiturą.
Przygotowanie świątecznego pasztetu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi trud. Ten aromatyczny, soczysty i pełen smaku pasztet z pewnością zachwyci wszystkich gości i stanie się nieodłącznym elementem świątecznego stołu.
Pasztet świąteczny z suszoną śliwką
20 grubych plastrów, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 30 cm
Składniki:
600 g surowego boczku, bez kości i skóry
700 g wołowiny, antrykot
300 g wieprzowiny, np. szynka
2 uda z kurczaka
2 duże cebule
8 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
2 liście laurowe
1 łyżka soli
1½ łyżeczki czarnego pieprzu
1½ bułki kajzerki
3 jajka
100 g suszonych śliwek
¼ łyżeczki startej gałki nuszkatałowej
Usunąć skórę i pokroić boczek na kawałki. Ułożyć na dnie żeliwnego garnka. Następnie pokroić wołowinę i wieprzowinę i położyć na boczku. Następnie ułożyć uda kurczaka.
Cebule obrać i pokroić w piórka, położyć na mięsie. Wlać wodę, dodać sól, liście laurowe, goździki oraz ziarenka ziela angielskiego. Zagotować mięso i gotować pod przykryciem na zmniejszonym ogniu przez około 3 godziny. Mięso powinno się rozpadać. Ugotowane mięso odstawić w garnku do całkowitego schłodzenia.
Mięso zmielić na jednolitą masę wraz z cebulą. Dodać żółtka, namoczoną w wywarze bułkę i zmiksować do połączenia. Doprawić farsz solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i wymieszać z pokrojonymi śliwkami. Na koniec wymieszać z ubitą na sztywno pianą.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić farszem i wstawić do piekarnika nastawionego na 180ºC. Piec pasztet przez około 1,5 godziny. Upieczony pasztet ostudzić w formie, po czym przechowywać w lodówce lub podzielić na porcje i zamrozić.