Dzisiaj proponuję tradycyjny gulasz z szynki. Moje dziecko powiedziało, że takie dobrego obiadu dawno nie jadł. Tak, czasami warto wrócić do tradycji. Pewnie w dzieciństwie nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia!
Gulasz z szynki
Składniki:
4 porcje
600 g mięsa od szynki
2 marchewki
1 cebula
1 czosnek solo
6 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
400 ml wrzątku
2 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
sól i czarny pieprz do smaku
Sałatka z pęczaku
200 g pęczaku
1 mała czerwona cebula
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Oczyść mięso z błon i pokrój na małe kawałki. Oprósz mąką i pieprzem i dodaj do cebuli. Zrumień mięso, po czym wlej wodę, dodaj ziele angielskie i laurowy liść. Przykryj garnek pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez około godziny. Mięso powinno być mięciutkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę w plasterkach. Do ugotowanego gulaszu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak nieco zwiędnie. Dodaj gorący pęczak, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podaj gulasz z szynki z sałatką z pęczaku.
3 komentarze
zapraszam do mnie, jestem tu od niedawna- pomożesz mi zacząć? :) http://badznajlepszy.blogspot.com/
Pyszny obiadek i do tego ta zieleninka :} Mnaim !
Dzięki!