Pulpeciki w sosie pomidorowym przyrządzam na przemian z mielonymi kotletami. Jest to błyskawiczne danie, które można podać z ryżem lub makaronem. Pulpeciki – klopsiki podaję nawet z kopytkami. No i mam pytanie, czy pulpeciki to to samo co klopsiki. Na ogół przyjmuję, że klopsiki to mielone smażone, natomiast pulpeciki to mielone gotowane. Sposób przygotowania farszu na pulpeciki lub klopsiki niczym specjalnie się nie różni…pozostaje więc sposób przyrządzenia(?).
Mimo wszystko dzisiejszy przepis to dla mnie pulpeciki w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy można przygotować z gotowej pomidorowej passata z kartonika i będzie na pewno smaczny. Ja dzisiaj byłam czasowa i pozwoliłam sobie ugotować sos z grillowanych malinowych pomidorów. Przy okazji dorzuciłam jeszcze główkę czosnku…Jeśli jeszcze nie wiecie jak smakuje pieczony czosnek to radzę Wam koniecznie spróbować. Sos z grillowanych pomidorów jest wspaniały, po prostu idealny do pulpecików lub pomidorowej. Najlepiej wybrać pomidory mocno dojrzałe. Upieczone pomidory można zmiksować ze skórką, która nie zostawia po sobie śladu. Pomidory kiściowe grilluję nawet z szypułkami, te akurat były ich pozbawione.
Pulpeciki w sosie
Składniki:
na 30 sztuk
1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo wołowe
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
½ łyżeczki białego pieprzu
¾ łyżki soli
6 czubatych łyżek gotowanej kaszy bulgur
2 jajka
3 ząbki pieczonego czosnku
1 biała cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka natki pietruszki do posypania
250 g makaronu orechiette, waga sucha
Sos pomidorowy
1 kg malinowych pomidorów, mocno dojrzałych
1 mała główka czosnku
1 łyżka świeżego oregano
sól gruboziarnista do smaku
2 łyżki oliwy
Pomidory przekrój na pół i umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na maksymalną temperaturę. Czosnek owiń w folię i połóż obok formy z pomidorami. Piecz warzywa przez 30 minut. Upieczone pomidory wraz z wytworzonym sosem przełóż do blendera, dodaj oregano, 3 ząbki pieczonego czosnku i zmiksuj. Dopraw sos solą.
Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, połowę dodaj do mięsa. Trzy ząbki pieczonego ząbku zgnieć widelcem. Wymieszaj farsz z bulgur, cebulą, czosnkiem, solą, jajkami i przyprawami. Uformuj 30 kuleczek i zrumień na maśle. Podrzucaj patelnią aby mięso równomiernie się przysmażyło. Dodaj resztę cebuli i wlej sos pomidorowy. Gotuj pulpeciki w sosie przez 15 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Podaj gorące pulpeciki z makaronem obficie polanym sosem.
13 komentarzy
Wygląda przepysznie, czas wypróbować :)
Polecam!
Bardzo lubię pulpeciki, a w sosie pomidorowym należą do moich ulubionych :)
Pamiętam, że kiedyś były podobne w sprzedaży w słoiku…Ciekawe czy jeszcze są…
Pyszne pulpeciki. Na taki obiad to ja bym się z chęcią wprosiła :)
Serdecznie dziękuję!
Uwielbiam pulpety. Moja rodzinka również. Przepis zapamiętuje, trzeba zrobić :)
Pysznie się prezentuje :)
Muszę któregoś dnia zrobić :):)
Pyszne! Ja często łączę pieczone pomidory z papryką, jeszcze pyszniejsze, polecam ;-)
Spróbuję następnym razem
super pulpeciki, bardzo pysznie wygląda to całe danie
Właściwie to nigdy się nie zastanawiałyśmy nad nazwą i zawsze mówimy na nie co nam pierwsze przyjdzie do głowy xD
na pewno są przepyszne! Aż się głodna zrobiłam, a jadłam chwilę temu! :D