Mielona wołowina, kukurydziane chipsy, intensywny w smaku cheddar i sos taco…Kuchnia meksykańska w całej gali. Moje dzieci uwielbiają tacos, więc przy piątku przyrządziłam proste tacos z mielonej wołowiny. Nie powiem, że się napracowałam. Oprócz mięsa kupiłam gotowy sos i przyprawę taco. Czasami przyrządzam coś na szybkiego i wtedy sięgam po gotowce. Zdarza mi się to rzadko, bo jestem za cooking from scratch czyli gotowaniem od podstaw.
Dzisiaj jednak zrezygnowaliśmy z tortilla. Pyszny sos taco przykryłam kukurydzianymi chipsami i posypałam serem. Jest fajny sposób jedzenia. Tak mi właśnie podano tacos w jednej z meksykańskiej restauracji. Sos obłożony chipsami, awokado, posypany cheddar, kolendra, chili…Porcja czosnkowego sosu… Kuchnia meksykańska da się lubić, prawda!
Kuchnia meksykańska
4 porcje
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
1 opakowanie przyprawy taco
1 słoiczek sosu taco
mała paczka kukurydzianych chipsów
1 awokado
pęczek kolendry
1 łyżka masła
Sos czosnkowy
1 czosnek solo, pieczony
100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany, gęstej
50 g majonezu
sól do smaku
Rozpuść masło na patelni. Włóż mięso, posyp taco przyprawą i smaż aż mięso przestanie być czerwone. Dodaj porcję gotowego sosu taco, dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos posyp chipsami, utartym cheddar, chili w plasterkach i kolendrą. Na wierzchu ułóż kawałki awokado.
Wyciśnij upieczony czosnek z łupiny i zgnieć widelcem lub zmiksuj ze creme fraiche. Dodaj majonez, dopraw solą i wymieszaj sos. Podaj sos czosnkowy z tacos.