Szybka kolacja po meksykańsku

Mielona wołowina, kukurydziane chipsy, intensywny w smaku cheddar i sos taco…Kuchnia meksykańska w całej gali. Moje dzieci uwielbiają tacos, więc przy piątku przyrządziłam proste tacos z mielonej wołowiny. Nie powiem, że się napracowałam. Oprócz mięsa kupiłam gotowy sos i przyprawę taco. Czasami przyrządzam coś na szybkiego i wtedy sięgam po gotowce. Zdarza mi się to rzadko, bo jestem za cooking from scratch czyli gotowaniem od podstaw.

Dzisiaj jednak zrezygnowaliśmy z tortilla. Pyszny sos taco przykryłam kukurydzianymi chipsami i posypałam serem. Jest fajny sposób jedzenia. Tak mi właśnie podano tacos w jednej z meksykańskiej restauracji. Sos obłożony chipsami, awokado, posypany cheddar, kolendra, chili…Porcja czosnkowego sosu… Kuchnia meksykańska da się lubić, prawda!

Kuchnia meksykańska

4 porcje

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

1 opakowanie przyprawy taco

1 słoiczek sosu taco

mała paczka kukurydzianych chipsów

1 awokado

pęczek kolendry

1 łyżka masła

Sos czosnkowy

1 czosnek solo, pieczony

100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany, gęstej

50 g majonezu

sól do smaku

kuchnia meksykańska tacos mielona wołowina

Rozpuść masło na patelni. Włóż mięso, posyp taco przyprawą i smaż aż mięso przestanie być czerwone. Dodaj porcję gotowego  sosu taco, dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos posyp chipsami, utartym cheddar, chili w plasterkach i kolendrą. Na wierzchu ułóż kawałki awokado.

Wyciśnij upieczony czosnek z łupiny i zgnieć widelcem lub zmiksuj ze creme fraiche. Dodaj majonez, dopraw solą i wymieszaj sos. Podaj sos czosnkowy z tacos.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *