Klasyczny deser bez pieczenia – włoski tiramisu

Kwarantanna w domu? Proponuję podszlifować cukiernicze umiejętności i przyrządzić włoski deser  tiramisu bez pieczenia. Uwielbiam desery bez pieczenia, które można przygotować od ręki. Produkty do tiramisu mam zawsze w domu. Biszkopty, mascarpone, amaretto… Włosi wiedzą co dobre. Smak i konsystencja tiramisu to puszysty krem zmiksowany z jajek i mascarpone z dodatkiem migdałowego amaretto.

Tajemnicą dobrego tiramisu są żółtka zmiksowane na aksamitną masę. Ważne jest aby cukier całkowicie się rozpuścił. Poza tym żółtka i białka powinny być ubijanie oddzielnie. Sztywna piana dodana na sam koniec do kremu zwiększa jego puszystość. krem jest tak pyszny, że wylizałam miskę do czysta.

deser tiramisu bez pieczenia

Przepis na deser tiramisu dostałam od koleżanki. Jadłam u niej tiramisu na sylwestra i na urodzinowym przyjęciu, przepis wypróbowany!  Deser można przyrządzić w dużym naczyniu jak również w porcjach w szklanych pucharkach. Udekorowałam deser borówkami…Wiem, wiem, Włoch by mi od razu powiedział, że to nie tiramisu…he, he…

deser_bezpieczenia_przepis_tiramisu_codojedzenia

Deser tiramisu – deser bez pieczenia

4  porcje

Składniki:

16  podłużnych biszkoptów

125 ml zimnego espresso

250 g mascarpone

3 jajka, białka i żółtka oddzielnie

75 ml śmietanki, 36% tł.

1½ łyżki amaretto

80 g cukru

1 łyżeczka kakao do oprószenia

borówki do dekoracji, opcjonalnie

deser tiramisu matmedmera

Przygotuj espresso lub zaparz mocną neskę, ostudź. Do misy miksera włóż żółtka z cukrem. Zmiksuj na puszysto, po czym dodaj amaretto i mascarpone, zmiksuj. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. W oddzielnej misce ubij śmietanę na gęstość kwaśnej śmietany. W drugiej misce ubij pianę na sztywno. Wymieszaj śmietankę z kremem. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.

Namocz biszkopty i ułóż po trzy biszkopty na dnie pucharków. Nałóż łyżką krem mascarpone. Na wierzchu ułóż namoczony biszkopt i przykryj resztą kremu. Wstaw pucharki do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach posyp deser kakao i udekoruj borówkami.

 

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *