Kwarantanna w domu? Proponuję podszlifować cukiernicze umiejętności i przyrządzić włoski deser tiramisu bez pieczenia. Uwielbiam desery bez pieczenia, które można przygotować od ręki. Produkty do tiramisu mam zawsze w domu. Biszkopty, mascarpone, amaretto… Włosi wiedzą co dobre. Smak i konsystencja tiramisu to puszysty krem zmiksowany z jajek i mascarpone z dodatkiem migdałowego amaretto.
Tajemnicą dobrego tiramisu są żółtka zmiksowane na aksamitną masę. Ważne jest aby cukier całkowicie się rozpuścił. Poza tym żółtka i białka powinny być ubijanie oddzielnie. Sztywna piana dodana na sam koniec do kremu zwiększa jego puszystość. krem jest tak pyszny, że wylizałam miskę do czysta.
Przepis na deser tiramisu dostałam od koleżanki. Jadłam u niej tiramisu na sylwestra i na urodzinowym przyjęciu, przepis wypróbowany! Deser można przyrządzić w dużym naczyniu jak również w porcjach w szklanych pucharkach. Udekorowałam deser borówkami…Wiem, wiem, Włoch by mi od razu powiedział, że to nie tiramisu…he, he…
Deser tiramisu – deser bez pieczenia
4 porcje
Składniki:
16 podłużnych biszkoptów
125 ml zimnego espresso
250 g mascarpone
3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
75 ml śmietanki, 36% tł.
1½ łyżki amaretto
80 g cukru
1 łyżeczka kakao do oprószenia
borówki do dekoracji, opcjonalnie
Przygotuj espresso lub zaparz mocną neskę, ostudź. Do misy miksera włóż żółtka z cukrem. Zmiksuj na puszysto, po czym dodaj amaretto i mascarpone, zmiksuj. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. W oddzielnej misce ubij śmietanę na gęstość kwaśnej śmietany. W drugiej misce ubij pianę na sztywno. Wymieszaj śmietankę z kremem. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
Namocz biszkopty i ułóż po trzy biszkopty na dnie pucharków. Nałóż łyżką krem mascarpone. Na wierzchu ułóż namoczony biszkopt i przykryj resztą kremu. Wstaw pucharki do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach posyp deser kakao i udekoruj borówkami.
1 Komentarz
Na deser ten przepis wydaje się idealny :)