Sernik stracciatella z jagodami na zimno…Właśnie uzbierałam pierwsze jagody w tym roku. Sernik z jagodami to klasyczny deser na lato. Mając las pod nosem zbieranie jagód zajmuje mi chwilę. Co prawda nie należy to do moich ulubionych zajęć ale jagody z lasu nic nie kosztują…he, he…
Za pewne sernik stracciatella kojarzy się z gorzką czekoladą. Ja użyłam tym razem białej i wiecie co, ten sernik na zimno jest całkiem niezły. Wyznaję domenę, że jeśli coś mi brakuje w domu to staram się ten produkt zastąpić innym, który akurat mam w mojej kuchennej spiżarni, a nie od razu lecieć do sklepu. To również pobudza moją kreatywność zarówno w pieczeniu jak i gotowaniu. Kulinarnej blogerce nie może jej zabraknąć.
Jak wspomniałam są to pierwsze jagody jakie uzbierałam w tym roku ale i nie ostatnie. Jestem na urlopie, który oczywiście spędzam w domu ze względu na coronavirus. Czy się nudzę? Nie! Oczywiście ten urlop jest zupełnie w porównaniu do zeszłego roku. W przerwie na jagody szukamy działki pod dom, ponieważ doszliśmy z S. do wniosku, że będziemy się budować. Jest to nie lada wyzwanie, które zaangażowało całą rodzinę. Nasz najstarszy syn jest ekonomem, więc zrobił nam wszystkie możliwe wyliczenia. Rozmowy ze znajomymi pozwoliły nam na znalezienie firmy budowlanej. Pożyczka z banku załatwiona, więc poszukiwania działki są obecnie bardzo intensywne. Chcemy dom blisku lasu na dużej działce. Jutro idziemy obejrzeć kolejne miejsce…
Na brak lasów w Szwecji nie narzekamy. To miejsce jest piękne, w lesie pełno jagód, grzybów. Obok przepływa mały strumień. Idealne miejsce na dom. Ten dom będzie moim życiowym projektem. Mam nadzieję, że jakoś temu wszystkiemu podołam. Praca, firma, blogowanie… Muszę przyznać, że jestem bardzo zajętą osobą. Mój kulinarny blog chociaż jest częścią mojej firmy to jednak również sposobem na relaks. Poza tym ja lubię blogować i dzielić się z Wami moimi przepisami jak tym na sernik stracciatella z jagodami.
Sernik stracciatella z jagodami
12 porcji
Składniki:
500 g kremowego twarogu
200 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki, 36% tł.
100 g cukru pudru
7 listków żelatyny
1 cytryna, sok i otarta skórka
2 łyżki limoncello, opcjonalnie
100 g białej czekolady
10 podłużnych biszkoptów
400 g jagód
1 łyżka sproszkowanych jagód do dekoracji
Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mascarpone i śmietankę. Ubijać przez około 3 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. Następnie dodaj utartą czekoladę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz 300 g jagód. Wymieszaj masę sernikową.
Przygotuj talerz na sernik lub tortownicę z ruchomą obręczą. Ja użyłam metalowej obręczy, którą rozciągnęłam na 25 cm i umieściłam na metalowej paterze. Masę wyłóż na biszkopty, udekoruj deser odłożonymi owocami i jagodową posypką. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Po dokładnym schłodzeniu pokrój na kawałki. Smacznego!
6 komentarzy
Cudowny serniczek <3!
Polecam!
Świetny przepis, testowałam wczoraj – sernik w nieco innej formie ;) W sam raz na upalne dni ;) Polecam!
Jejjj wygląda jak sernik idealny <3
wyglada bardzo kuszaco :)
Jest Kasiu!Osobiście jestem fanką serników na zimno!