Tradycyjne gołąbki z pomidorowym sosem

Dzisiaj ugotowałam tradycyjne gołąbki z pomidorowym sosem. Jest nasz letni przysmak, zwłaszcza, że gołąbki ugotowałam z młodej kapusty. Piszę tradycyjne gołąbki, a więc takie z ryżem, grzybami i mielonym mięsem. Uwielbiam gołąbki i stworzyłam sporo przepisów. To danie można przygotować w wersji jarskiej jak gołąbki z soczewicą. Przyrządzam to danie również z rybą. Często zamiast ryżu często przyrządzam gołąbki z  kaszą. Uwielbiam gołąbki z czarną kapustą.

Jeśli już zabieram się za gotowanie gołąbków to po prostu przyrządzam przysłowiowy cały gar. Najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty. Mam tu na myśli również młodą włoską kapustę. Główki kapusty nie są zbyt zbite, liście są kruche i łatwiej je oddzielić.

Tradycyjne gołąbki w moim mniemaniu to gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami polane domowym sosem pomidorowym. Oczywiście każdy przyrządza to danie na swój sposób. Ja lubię dodać więcej mięsa i grzybów. Wczoraj wybraliśmy się do lasu. Liczyłam, że do farszu dodam kurki ale niestety u nas jeszcze za wcześnie na te grzyby. Zadowoliłam się pieczarkami.

tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym codojedzenia

Czasami, kiedy nie mam ochoty na robienie gołąbków, zwłaszcza, kiedy kapusta jest mocno zbita przyrządzam szwedzki pudding z kapusty. To takie gołąbki na szybkiego. Dzisiaj nie poszłam na żadne skruty. Ugotowałam 30 gołąbków i podałam je z pysznym, pomidorowym sosem.

golabki_przepis_blogkulinarny_codojedzenia

Tradycyjne gołąbki

30 sztuk

Składniki:

2 kg młodej kapusty

300 g ryżu, waga sucha

800 g mielonego z wieprzowiny

400 g pieczarek

2 duże cebule

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soli

1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

50 g masła

200 ml warzywnego bulionu lub wody

Sos pomidorowy

400 ml warzywnego bulionu lub wody

1 cebula

1 czosnek solo

garść liści bazylii

2 łyżki oliwy

50 g przecieru pomidorowego

50 g masła

150 ml śmietanki, 36%

sól i pieprz do smaku

przepis na tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym

Włóż kapustę do garnka na tyle dużego, aby kapustą się zmieściła w całości i była pod wodą.  Gotuj kapustę przez 40 minut, łodygą do dołu. Na 15 minut przed końcem gotowania odwróć kapustę. Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw do ostygnięcia. Dopiero później oddziel kolejno liście.

Przygotuj farsz zaczynając od ugotowania ryżu na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż aż pieczarki odparują wodę. Przełóż ryż do dużej miski. Dodaj surowe mielone mięso, grzyby z cebulą, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Małe liście kapusty możesz poszatkować i dodać do farszu.

Z farszu i liści kapusty przygotuj 30 gołąbków. Do tak dużej ilości gołąbków używam głębokiej blaszki z piekarnika i gotuję je w piekarniku pod przykryciem. Posmaruj masłem blaszkę i ułóż na niej ciasno gołąbki jeden obok drugiego. Polej bulionem i przykryj aluminiową folią lub blaszką do pieczenia o tych samych rozmiarach. Wstaw  gołąbki do nagrzanego na 175ºC piekarnika i gotuj przez 35 minut.

W międzyczasie ugotuj sos. Do rondelka włóż masło i podgrzewaj aż się rozpuści. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i bazylię. Smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przecier pomidorowy. Podsmażony przecier staje się łagodniejszy w smaku. Dlatego zawsze smażę przecier za nim dodam go do jakiejkolwiek potrawy. Następnie wlej bulion, śmietanę, dopraw solą,  pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj sos i posyp natką pietruszki. Podaj gołąbki polane sosem .

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *