Dzisiaj ugotowałam tradycyjne gołąbki z pomidorowym sosem. Jest nasz letni przysmak, zwłaszcza, że gołąbki ugotowałam z młodej kapusty. Piszę tradycyjne gołąbki, a więc takie z ryżem, grzybami i mielonym mięsem. Uwielbiam gołąbki i stworzyłam sporo przepisów. To danie można przygotować w wersji jarskiej jak gołąbki z soczewicą. Przyrządzam to danie również z rybą. Często zamiast ryżu często przyrządzam gołąbki z kaszą. Uwielbiam gołąbki z czarną kapustą.
Jeśli już zabieram się za gotowanie gołąbków to po prostu przyrządzam przysłowiowy cały gar. Najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty. Mam tu na myśli również młodą włoską kapustę. Główki kapusty nie są zbyt zbite, liście są kruche i łatwiej je oddzielić.
Tradycyjne gołąbki w moim mniemaniu to gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami polane domowym sosem pomidorowym. Oczywiście każdy przyrządza to danie na swój sposób. Ja lubię dodać więcej mięsa i grzybów. Wczoraj wybraliśmy się do lasu. Liczyłam, że do farszu dodam kurki ale niestety u nas jeszcze za wcześnie na te grzyby. Zadowoliłam się pieczarkami.
Czasami, kiedy nie mam ochoty na robienie gołąbków, zwłaszcza, kiedy kapusta jest mocno zbita przyrządzam szwedzki pudding z kapusty. To takie gołąbki na szybkiego. Dzisiaj nie poszłam na żadne skruty. Ugotowałam 30 gołąbków i podałam je z pysznym, pomidorowym sosem.
Tradycyjne gołąbki
30 sztuk
Składniki:
2 kg młodej kapusty
300 g ryżu, waga sucha
800 g mielonego z wieprzowiny
400 g pieczarek
2 duże cebule
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soli
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
50 g masła
200 ml warzywnego bulionu lub wody
Sos pomidorowy
400 ml warzywnego bulionu lub wody
1 cebula
1 czosnek solo
garść liści bazylii
2 łyżki oliwy
50 g przecieru pomidorowego
50 g masła
150 ml śmietanki, 36%
sól i pieprz do smaku
Włóż kapustę do garnka na tyle dużego, aby kapustą się zmieściła w całości i była pod wodą. Gotuj kapustę przez 40 minut, łodygą do dołu. Na 15 minut przed końcem gotowania odwróć kapustę. Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw do ostygnięcia. Dopiero później oddziel kolejno liście.
Przygotuj farsz zaczynając od ugotowania ryżu na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Pokrój pieczarki w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż aż pieczarki odparują wodę. Przełóż ryż do dużej miski. Dodaj surowe mielone mięso, grzyby z cebulą, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Małe liście kapusty możesz poszatkować i dodać do farszu.
Z farszu i liści kapusty przygotuj 30 gołąbków. Do tak dużej ilości gołąbków używam głębokiej blaszki z piekarnika i gotuję je w piekarniku pod przykryciem. Posmaruj masłem blaszkę i ułóż na niej ciasno gołąbki jeden obok drugiego. Polej bulionem i przykryj aluminiową folią lub blaszką do pieczenia o tych samych rozmiarach. Wstaw gołąbki do nagrzanego na 175ºC piekarnika i gotuj przez 35 minut.
W międzyczasie ugotuj sos. Do rondelka włóż masło i podgrzewaj aż się rozpuści. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i bazylię. Smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przecier pomidorowy. Podsmażony przecier staje się łagodniejszy w smaku. Dlatego zawsze smażę przecier za nim dodam go do jakiejkolwiek potrawy. Następnie wlej bulion, śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj sos i posyp natką pietruszki. Podaj gołąbki polane sosem .