Sernik jagodowy z jagodowym musem…Jagody mam zamrożone, borówki świeże, więc idealne na sernik na zimno. Spód migdałowy z marcepanu, słodka masa serowa z zanurzonymi borówkami, a na wierzchu pyszny mus jagodowy…Sernik jagodowy na zimno zrobiłam dla gości, którzy nas nawiedzili ze Sztokholmu. Wszystkim przypadł do smaku. Sernik to taki deser, który albo się kocha albo nienawidzi. My kochamy serniczki ponad wszystko…No prawie, zawsze ekscytuję się jak mi coś nowego wyjdzie za pierwszym razem. No tak zdradziłam się , przygotowałam ten serniczek pierwszy raz. Podejmujecie ryzyko ugościć kogoś deserem, który zrobiliście pierwszy raz? Zdarza mi się to od czasu do czasu. Wydaje mi się, że taka mała presja wymusza na mnie lepszy performce…Poza tym zawsze muszę zabłysnąć czymś nowym…Taka moja nieskromna natura he, he…
Sernik jagodowy
Składniki:
Spód migdałowy
250 g marcepanu
125 g cukru
2 białka
Masa serowa
500 g twarogu
250 ml śmietanki kremówki, 36% + 300 ml
3 żółtka
1 łyżka ziemniaczanej mąki
200 g borówki
2 łyżki soku z limonki
1 łimonka, otarta skórka
200 g cukru
7 listków żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżkę waniliowego ekstraktu
Jagodowy mus
500 g jagód
4 listki żelatyny lub 2 łyżeczka żelatyny w proszku
4 łyżki cukru lub wedle smaku
1 łyżka soku z cytryny
Nastaw piekarnik na 175ºC. Marcepan zetrzyj na tarce, wymieszaj z białkami i cukrem. Dno foremki o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masę marcepanową, rozprowadź równomiernie, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie do masy serowej i do musu jagodowego. Wymieszaj cukier z ziemniaczaną mąką i śmietanką, dodaj żółtka, sok i otartą skórkę z limonki i połącz. Postaw na kuchni i doprowadź do wrzenia stale mieszając. Odciśnij z nadmiaru wody napęczniałą żelatynę i dodaj do gorącego sosu. Mieszaj do rozpuszczenia żelatyny i odstaw do ostudzenia. Do dużej miski wlej śmietankę i lekko ubij. Dodaj twaróg (użyłam kremowego twarogu typu ricotta), wanilię i zmiksuj do połączenia. Następnie wlewaj sos jajeczny cały czas miksując. Wsyp borówki i wymieszaj łyżką. Wylej masę serową na ostudzony spód. przykryj folią i wstaw do lodówki na minium dwie godziny.
W międzyczasie przygotuj jagodowy mus. Mrożone jagody umieść w rondelku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj aż jagody się rozmrożą i puszczą sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj lekko jagody i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Odstaw do przestudzenia. Kiedy mus zacznie tężeć wylej na schłodzony sernik. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Przechowuj sernik w lodówce.
SparaSparaSparaSpara
11 komentarzy
Wydaje mi się, że to naprawdę idealna propozycja na weekend.
Super! Oby takich przepisów jak najwięcej.
Serniki i jagody – miks najlepszy na świecie.
Pozdrawiam cieplutko :)
Na serniki jestem chętna zawsze :) Pysznie wygląda i jestem pewna, że smakuje obłędnie :)
U mnie natomiast dziś na słodko była karpatka :)
Też pysznie!
Ale jaki efekt końcowy , Wow
Sernik wygląda cudownie, właśnie taki zjadłabym z miłą chęcią do niedzielnej kawy :)
Sernik wygląda nieziemsko :)
My właściwie rzadko kiedy powtarzamy jakikolwiek przepis, więc goście zawsze wiedzą, że coś nowego i niespotykanego u nas zjedzą xD
Powtarzamy się ale nic nie poradzimy, że wszelkie serniki były, są i zawsze będą naszą miłością :D
Kocham sernik równie mocno jak jagody i nigdy nie miałem przyjemności konsumować z takiego przepisu. Na pewno spróbuję bo jest mega :)
Cudo, cudenko. Wczoraj widzialam borowki w sklepie, moze uda mi sie jeszcze kupic. Bardzo fajny przepis :-)
Są jeszcze i u nas…