Prosty sernik na zimno z truskawkami

Słońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje, chłodzi i orzeźwia. Poza tym sernik na zimno to nieskomplikowany deser, który przyrządza się szybko i łatwo. Musi jedynie odstać swoje w lodówce, ale dwie godziny da się wytrzymać. U nas w domu sernik bez pieczenia jest właściwie na jedno posiedzenie. Ani się nie obejrzałam i już została ćwiartka deseru!

prosty sernik na zimno

Na szczęście sezon na truskawki wciąż trwa. Truskawki coraz tańsze, więc je kupuję już kilogramami, również z myślą o kolejnych przepisach z truskawkami. Mój małżonek uwielbia truskawki, zresztą cała rodzina, więc konkurencja o ostatnie truskawki z miseczki jest zaciekła…he, he…Mimo wszystko prosty sernik z truskawkami zawsze jest mile widziany!

prosty sernik na zimno

Prosty sernik na zimno

Składniki:

okrągła tortownica o średnicy 23 cm lub metalowa obręcz regulowana

Spód do sernika

pół paczki biszkoptów savoiardi

sok z jednej cytryny

2 łyżki cukru

2 płatki żelatyny

Masa serowa

500 g twarogu

250 g cukru + 50 g do truskawek

200 ml śmietanki  + 250 ml do ubicia

150 ml mleka

3 żółtka

1 łyżka ziemniaczanej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 cytryna, otarta skórka z całej cytryny i 2 łyżki soku

500 g truskawek

7 listków żelatyny

sernik na zimno truskawkowy

Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i podgrzać. Dodaj 2 liski odciśniętej żelatyny, wymieszaj. Mocz biszkopty w cytrynowej i nieściętej galaretce i układaj na dnie tortownicy ciasno jeden obok drugiego. Ja użyłam płaskiego talerza i regulowanej obręczy. Przygotuj masę serową. Zacznij od gotowania kremu. Zagotuj  200 ml śmietanki  z cukrem. Wymieszaj ziemniaczaną mąkę z mlekiem, następnie dodaj żółtka i jeszcze raz wymieszaj. Wlej mieszankę do gotującej się śmietanki cały czas mieszając. Szybko wlej sok i dodaj otartą skórkę z cytryny. Mieszaj doprowadzając do wrzenia i natychmiast zdejmij krem z kuchni. Dodaj waniliową esencję i wymieszaj. Odciśnij żelatynę i dodaj do kremu. Wymieszaj ponownie, przykryj wierzch kremu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Zmiksuj śmietankę (250 ml) na pół sztywno, po czym dodaj twaróg i zmiksuj jeszcze raz. Miksując wlewaj ostudzony krem. Truskawki pokrój w kostkę. Połowę truskawek dodaj do masy serowej i wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Drugą połowę truskawek zmiksuj z cukrem, wylej na wierzch masy serowej i lekko zamieszaj łyżką. Przykryj sernik folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. Mocno schłodzony i dobrze ścięty pokrój na kawałki. Można dodatkowo udekorować truskawkami. Smacznego!

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.