Słońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje, chłodzi i orzeźwia. Poza tym sernik na zimno to nieskomplikowany deser, który przyrządza się szybko i łatwo. Musi jedynie odstać swoje w lodówce, ale dwie godziny da się wytrzymać. U nas w domu sernik bez pieczenia jest właściwie na jedno posiedzenie. Ani się nie obejrzałam i już została ćwiartka deseru!
Na szczęście sezon na truskawki wciąż trwa. Truskawki coraz tańsze, więc je kupuję już kilogramami, również z myślą o kolejnych przepisach z truskawkami. Mój małżonek uwielbia truskawki, zresztą cała rodzina, więc konkurencja o ostatnie truskawki z miseczki jest zaciekła…he, he…Mimo wszystko prosty sernik z truskawkami zawsze jest mile widziany!
Prosty sernik na zimno
Składniki:
okrągła tortownica o średnicy 23 cm lub metalowa obręcz regulowana
Spód do sernika
pół paczki biszkoptów savoiardi
sok z jednej cytryny
2 łyżki cukru
2 płatki żelatyny
Masa serowa
500 g twarogu
250 g cukru + 50 g do truskawek
200 ml śmietanki + 250 ml do ubicia
150 ml mleka
3 żółtka
1 łyżka ziemniaczanej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 cytryna, otarta skórka z całej cytryny i 2 łyżki soku
500 g truskawek
7 listków żelatyny
Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i podgrzać. Dodaj 2 liski odciśniętej żelatyny, wymieszaj. Mocz biszkopty w cytrynowej i nieściętej galaretce i układaj na dnie tortownicy ciasno jeden obok drugiego. Ja użyłam płaskiego talerza i regulowanej obręczy. Przygotuj masę serową. Zacznij od gotowania kremu. Zagotuj 200 ml śmietanki z cukrem. Wymieszaj ziemniaczaną mąkę z mlekiem, następnie dodaj żółtka i jeszcze raz wymieszaj. Wlej mieszankę do gotującej się śmietanki cały czas mieszając. Szybko wlej sok i dodaj otartą skórkę z cytryny. Mieszaj doprowadzając do wrzenia i natychmiast zdejmij krem z kuchni. Dodaj waniliową esencję i wymieszaj. Odciśnij żelatynę i dodaj do kremu. Wymieszaj ponownie, przykryj wierzch kremu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Zmiksuj śmietankę (250 ml) na pół sztywno, po czym dodaj twaróg i zmiksuj jeszcze raz. Miksując wlewaj ostudzony krem. Truskawki pokrój w kostkę. Połowę truskawek dodaj do masy serowej i wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Drugą połowę truskawek zmiksuj z cukrem, wylej na wierzch masy serowej i lekko zamieszaj łyżką. Przykryj sernik folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. Mocno schłodzony i dobrze ścięty pokrój na kawałki. Można dodatkowo udekorować truskawkami. Smacznego!
7 komentarzy
rewelacyjnie wygląda
Sernik z truskawkami – poezja.
Zawsze!
Wygląda uroczo, jak piękna dekoracja stołu :)
No lubię czasami zaszaleć!
Na serniki zawsze jestem chętna :) Cudnie się prezentuje i na pewno smakuje obłędnie :)
Ja też serniczkiem nigdy nie pogardzę