Pizza z kurkami i cukinią…Całe lato zleciało nam na grillowaniu. Moje dzieci zapomniały o pizzy. Po powrocie z wakacji wracamy do starych rutyn. Pierwszy powakacyjny weekend rozpoczynam kolejnym przepisem na pizzę. Przepis w całości jarski, kurki nazbierane przeze mnie i męża, cukinia marynowana, mozzarella…Niby nic nowego, a pizza z kurkami jest po prostu przepyszna! Lubicie piec pizzę? Ja bardzo! Oczywiście nie kończy się na jednej pizzy. Kiedy piekę pizzę to jest to obiad, kolacja, a wielu wypadkach i śniadanie. Rodzinka po prostu przepada za pizzą! Wypiekam więc kilka pizzy na raz i potem mam wszystkich z głowy! To się nazywa serwis!
Pizza z kurkami to pizza sezonowa. Można ją oczywiście zrobić z innymi leśnymi grzybami, ale ja jeszcze oprócz surojadek i jednego podgrzybka nic innego nie nazbierałam. Może będę miała więcej szczęścia w Szwecji…Deszczu nie brakuje, więc grzyby powinny rosnąć, pytanie jakie?
Pizza z kurkami
Składniki:
1 pizza
250 g pszennej mąki
7 g świeżych drożdży
125-140 ml podgrzanego mleka
½ łyżeczki soli
250 g kurek
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka winnego octu
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonych ziół prowansalskich
1 cukinia marynowana, tutaj przepis
½ łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
½ łyżki masła
200 g mozzarella w kulkach
½ łyżeczki suszonego oregano do posypania
Zacznij od przygotowania cukinii według przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka i stopniowo dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku. Teraz rozprowadź porcję cukinii, a na koniec powciskaj kuleczki mozzarelli. Umieść pizzę na podgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gorącym kamieniu do pizzy. Piecz na samym dnie przez 10 minut. Wyjmij i podziel na kawałki radełkiem do pizzy.
24 komentarze
Bardzo lubię pizzę, a ta wygląda niesamowicie apetycznie :)
Polecam Kochana!
Pizza, ach pizza:) rozmarzyłam się, bo dawno nie jadłam, a uwielbiam:) Taka z kurkami i cukinią to dla mnie nowość, ale… ja nowości lubię, więc chętnie bym skosztowała:)
Ja też lubię nowości, więc u mnie w domu i na blogu wciąż coś nowego, co by się nie znudziło…
Nigdy nie jadłam pizzy z kurkami, a że posmakowały mi wraz z cukinią, to może się suszę, jeśli mi zostaną. Wygląda bardzo apetycznie!
Sądzę, że jeśli można upiec pizzę z pieczarkami to również z kurkami czy innymi grzybami będzie smaczna
Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :) Zwłaszcza że pizza ma dodatki, które bardzo lubię :) Chętnie wypróbuję ten przepis – zapowiada się smakowicie :)
o to fajnie, dan znać czy ci smakowała jak nam!
O jej, ale super wygląda ta pizza.. nie mogę się już doczekać aż sama taką upiokę :P
Bardzo smakiwice wygląda i jeszcze te kurki oj smaczek jest
Same pyszności u Ciebie, dawno nie zaglądałam, a tu kurki, borówki, pizza, wszystko pysznie wygląda, uwielbiam sosy grzybowe, a takiej pizzy nie robiłam, dzięki za inspiracje :-)
Czyli lato na talerzu
Bardzo apetycznie wygląda 😊
pizza pierwsza klasa
Generalnie rzadko jemy pizzę ale na taką nietypową chętnie byśmy się skusiły :D
Takiej pizzy nie jadłam, więc z chęcią spróbuję :)
Uwielbiam pizzę, ale w takiej wersji nie jadłam :P
Brzmi i wygląda fantastycznie!
Pizza z takimi dodatkami nie wydaje się być niezdrowym daniem, muszę wypróbować :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie
Pizza u nas w domu bardzo często gości na stole.Kurki widziałem na targu,więc żaden problem.Jutro się zabieram.dzięki za wpis.
Takie połączenie bardzo mi się podoba!
Polecam!
Ja nie przepadam za pizzą, ale odkąd wypróbowałam przepis to się w pełni do niej przekonałam. Bardzo lubię grzyby, w szczególności kurki. Są ciekawym dodatkiem do różnych dań. Nadają wyrazistego smaku. Lubimy nowe smaki, więc często testuję też nowe dania sezonowe. Pizza w takim wydaniu ma bardzo ciekawy smak :-)
Serio to co robicie to jest dzieło sztuki! Dzięki za przepis kochani!