Lubicie cukinię w wypiekach? Ciasto cukiniowe to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Cukinia jest neutralna w smaku ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, a przy tym bardzo ładnie się prezentuje. Jest to typowe ciasto ucierane, a jak ciasto ucierane to koniecznie na maśle. Ciasto cukiniowe robię białe na przemian z czekoladowym. Prawie zawsze dodaję jakieś sezonowe owoce. Piekłam cukiniowe z ananasem. Lubię ciasto z cukinią i figami. W sezonie na jagody zawsze piekę czekoladowe z cukinią i jagodami. Nie…Nie sądzę, że cukiniowe ciasto kiedykolwiek mi się znudzi. Zapraszam więc na kolejny przepis na ciasto cukiniowe z borówką amerykańską.
Ciasto cukiniowe
Składniki:
100 g masła
2 jajka, duże
150 g trzcinowego cukru
75 g cukru
2 łyżki soku i otarta skórka z cytryny
180 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
350 ml utartej cukinii, nie ubitej
200 g borówki amerykańskiej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Nastaw piekarnik na 175ºC. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj jajka z cukrem, solą i wanilią za pomocą trzepaczki. Dodaj rozpuszczone masło, a następnie otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszaj. Wsyp utartą na dużych oczkach cukinię i wmieszaj w masę łyżką. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj delikatnie z masą. Na koniec dodaj borówki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz ciasto przez 50-55 minut na złoty kolor. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
23 komentarze
Wyglada bardzo apetycznie. Świetny przepis.
Dziękuję!
Mmm, wygląda bosko! :) Też bardzo lubię cukiniowe ciasta, są cudownie wilgotne i długo utrzymują świeżość :)
Piekę je z tego samego powodu!
Muszę zrobić takie ciasto :)
Koniecznie, jest pyszne!
Ciasto cukiniowe bardzo lubię, ale z borówkami jeszcze nie robiłam :) Na pewno smakuje świetnie :)
Ja lubię dodawać owoce do cukiniowego…
Nigdy nie jadłam ciasta na bazie cukinii, z ciekawości spróbuję :-)
Koniecznie musisz spróbować!
ciekawa propozycja na smaczne ciasto :)
Akurat mam cukinii pod dostatkiem ale zazwyczaj wykorzystuję ją do obiadu :)
Świetny pomysł na ciasto, chętnie wypróbuję :)
nie pomyslałabym, że cukinię można wykorzystać w cieście!:)
Takiego ciasta nigdy nie jadłam :) Wygląda apetycznie.
Bardzo lubimy ciasta z cukinią tylko najczęściej na naszych mąkach bez glutenu wychodzi taka kluska ale i tak jest pyszne :D
Cudowne ciasto i jakie mokre, pycha!!!
Hmm…, pierwszy raz słyszę o cieście cukiniowym. Zaciekawiłaś mnie. :) Wygląda apetycznie. :)
Niemożliwe…
Wygląda na perfekcyjnie wypieczone :)
Trochę dłużej niż zwykłe ciasto ale warto!
Uwielbiam cukinię i jest częstym „gościem” w mojej kuchni. Nigdy jednak nie wykorzystywałam jej do ciasta. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Dodatkowym jego atutem są borówki, które są doskonałym uzupełnieniem każdego wypieku. Moja rodzina uwielbia nowości w kuchni więc na pewno skorzystam z przepisu :-)
Bardzo polecam!