Robiąc to ciasto cały czas się zastanawiałam jakie ono będzie. Niby ciasto na tartę, a tu raptem trzeba dodać mleko…i jedno jajko!
Ciasto miało być jagodowe, ale okazało się, że miałam za mało jagód. Znalazłam za to w zamrażalniku mnóstwo innych mrożonych owoców ( czas zrobić miejsce na swieże zapasy), więc ciasto jest typowo owocowe, bardzo wilgotne i posypane migdałową kruszonką.
Przepis na ucierane ciasto z owocami ( 20 porcji )
Składniki:
- 5 dl mąki
- 2 dl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko, lekko rozmącone
- 1 ½ dl mleka
- 100g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 4 dl świeżych lub mrożonych owoców (jagody, maliny,jeżyny, czarna porzeczka)
Migdałowa kruszonka (crunch)
- 1dL cukru pudru
- 1 dl mąki
- 1 dl zmielonych migdałów
- 50 g masła, zimnego
Lukier
- 1dL cukru pudru
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajko, mleko, i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Dodaj owoce.
- Rosmaruj ciasto na blaszy o szerokości 35 x 45 cm.
- Wymieszaj masło z mąką, cukrem i migdałami na kruszonkę. Posyp ciasto.
- Piecz ciasto w temperaturze 170 º C (termoobieg) przez 30 minut.
- Utrzyj lukier i rosmaruj na ostygniętym cieście
Smaczne owocowe ciasto w sam raz na piknik.
23 komentarze
jak wilgotne to biorę w ciemno ;))))
Chętnie bym skosztował…
właśnie się nim zajadam. PYCHA !!!! polecam
świetne ciasto! zrobiłam dziś i już nie ma połowy;) Troszkę zmodyfikowałam przepis, ponieważ do ciasta dodałam zamiast skórki z cytryny aromat rumowy. myślę też, że następnym razem dodam mniej cukru ponieważ jak dla mnie jest odrobinę za słodkie. Ale poza tym pyszne a przepis wart polecenia;D
O dziekuje Aniu, ciesze sie, ze ci smakowal.
Moje ciasto co prawda nie było tak wilgotne jak sugeruje jego nazwa, ale biorąc pod uwagę, iż robiłem go po raz pierwszy i ciasto w ogóle piekłem po kilku latach to wyszło mi bardzo dobre. Przede wszystkim jest szybkie i jego zrobienie zajmuje tyle samo czasu ( oczywiście o ile wszystkie składniki posiadamy w domu ) co pójście do sklepu na zakupy. Polecam. P.S Jola też była zadowolona.
Ach to to zrobiłeś! To ciasto jest naprawdę wilgotne, jadłeś je u w Glubczynie w wakacje.
moze to glupie pytanie ale co oznacza 5 dl mąki?
Wcale nie głupie, a 5dl to decylitry czyli 500 ml Zobacz przeliczniki tutaj https://codojedzenia.pl/przydatne/
przepraszam ale od kiedy make, cukier itp mierzy sie w decylitrach czy litrach???
Ja często korzystam z tej miary, bo nie zawsze mam wagę pod ręką. Zawsze można sobie przeliczyć na gramy tutajhttps://codojedzenia.pl/przelicznik-kulinarny/ przechodząc na piekarzynka
super wszystko , tylko jak zaczęłam przeliczać to mnie szlag trafia ! miało być szybko jakieś fajne ciacho a tu zonk z tym przeliczaniem . szukam dalej innego ciasta …szkoda . apropo jeżeli już wszystko w dl to masło też czasem mamy zaczęte i jak nie ma wagi to jak przeliczasz ? na oko ? ;0
A to szkoda! Ja wolę mierzyć w decylitrach i mililitrach niż w szklance. No cóż masło można podzielić na pół jeżeli kostka 200 gramowa. 10 gram w tą czy tą nie gra roli.
Zrobilam! Wyszlo genialne:))) wilgotne,ale nie ubite.Lukier zrobilam cytrynowy bo świetnie przełamuje slodycz ciasta i kruszonki.Polecam!
Super! Dziękuję za kommentarz!
Meeeeeeeeeega!!! zrobilam w poludnie i juz nie ma. Dzieki!
tylko zamias skorki cytryny(nie mialam) dodalam pare kropli aromatu cytrynowego i tylko jagody pychaaaaaaa :))))
Witam. Do upieczenia skusiło mnie Pani ciasto pięknym wyglądem. Czy ciasta się nie uciera mikserem tylko miesza wszystkie składniki? tak zrozumiałam wykonanie i tak zrobiłam. Mam pytanie odnośnie przelicznika, proszę mnie sprostować jeśli nie tak przeliczyłam jak trzeba: 500ml mąki + 200ml cukru + 150ml mleka + 100ml owoców, pozostałe składniki wiadomo. Podaje Pani rozmiar blachy 35 x 45 cm. Po wyłożeniu ciasta na moją mniejszą blachę o wym 28×36 cm wyszło ciasto o gr ok 1,5cm więc przełożyłam do jeszcze mniejszej blaszki. Zastanawiam się jakim cudem na Pani większej blasze wyrosło tak wysokie ciasto. Moje na razie się piecze zobaczymy jak będzie smakowało
Witam! Dawno robiłam to ciasto, więc trudno mi powiedzieć. Składniki są przeliczone poprawnie. Na zdjęciu zawsze ciasto wygląda grubiej, bo jest zbliżenie. Mam zamiar zrobić ciasto do pracy w piątek, więc zrobię z tego przepisu.
Witam ponownie. Ciasto wyszło pyszne i wilgotne /prawie już nie ma /, wyrosło na 4,5cm / grubość w sam raz/ a piekłam na blaszce dużo mniejszej o wym 24x28cm. Dziękuję za pyszny przepis, nie omieszkam wypróbować też inne. Pozdrawiam.
O to fajnie! Pozdrawiam serdecznie!
no właśnie : ”Czy ciasta się nie uciera mikserem tylko miesza wszystkie składniki?”
To ciasto jest jedynie wymieszane. Taka jego natura!