Witam w niedzielę i zapraszam na deser, proste ciasto ze śliwkami. Uwielbiam ciasto z owocami. A co najbardziej pasuje do ciasta z owocami jak nie sezonowe owoce! Właśnie przyszła pora na śliwki, które świetnie pasują do różnego rodzaju wypieków jak to ucierane ciasto ze śliwkami.
Błyskawiczne i super proste ciasto ze śliwkami i kardamonem z nutą migdałową
Najpowszedniejszy dodatek do ciast to owoce. Dodam, że ciasto z owocami należy do moich ulubionych. Odczuwam radość i podekscytowanie, kiedy zabieram się za tego typu wypieki. To ciasto po prostu nie może się nie udać! Pieczenie z wykorzystaniem sezonowych owoców jak i warzyw to doskonały sposób na wykorzystanie plonów z własnego ogrodu. Ja akurat mam przyjaciół, którzy zasypują mnie sezonowymi owocami. Właśnie otrzymałam sporo śliwek i postanowiłam je wykorzystać na ciasto.
Upiekłam ciasto w prostokątnej formie. Posypałam je obficie kruszonką z orzechów pekan. To ciasto to taki wypiek na jedno posiedzenie. Jest bardzo wilgotne i najlepiej smakuje upieczone tego samego dnia. Dodatek owoców jak i mąki migdałowej sprawia, że ciasto nabiera wilgoci z każdym dniem. U nas jednak tego typu ciasta nie postoją. Każde wejście do kuchni kończy się podjadaniem po kawałeczku. Osobiście lubię słodycze ale mogę się bez nich obejść. Natomiast jeśli chodzi o ciasto to przepadam za domowymi wypiekami!
Śliwki, kardamon i migdałowa magia
To ciasto ze śliwkami pięknie pachnie wanilią i kardamonem. Lubicie kardamonowe ciasto? Ja bardzo. Kardamon to idealna przyprawa do owocowych wypieków. To ciasto jest jednak uniwersalne, bo kardamon można wymienić na cynamon. Ja używam te przyprawy zamiennie. Dzisiaj miałam ochotę na kardamon.
Poza kardamonem dodałam do ciasta mąkę migdałową i otartą skórkę z cytryny. To połączenie jest charakterystyczne dla włoskich wypieków. Migdały i cytrusy to bardzo aromatyczna kombinacja, którą jest bardzo wyczuwalna w tym wypieku.
Jeśli chodzi o śliwki to polecam nasze rodzime śliwki, które mają delikatną skórkę, są soczyste, a po przekrojeniu pestka łatwo odchodzi od miąższu. Moje śliwki były duże, czerwono- żółte i bardzo dojrzałe.
Czas na niedzielne ciasto? Poznaj inne przepisy na aromatyczne i smaczne ciasta z sezonowymi owocami
Sezonowe owoce to prawdziwy skarb w kuchni, który warto wykorzystać do przygotowania pysznych i aromatycznych ciast. Każda pora roku przynosi ze sobą wyjątkowe smaki i możliwości kulinarne, dzięki którym wypieki nabierają niepowtarzalnego charakteru. Oto kilka pomysłów na ciasta z sezonowymi owocami, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie:
Lekkie ciasto z gruszkami – smaczne ciasto z brązowym cukrem i kardamonem
Ciasto tosca z gruszkami – wyjątkowe ciasto z masą migdałową tosca
Ciasto jabłkami i cynamonem – ucierane ciasto z jabłkami pod pierzynką z bitej śmietany
Cobbler z jabłkami – francuskie ciasto z owocami podane z waniliowym sosem
Ciasto ze śliwkami i czekoladą – pyszne ciasto z czekoladą i orzechową kruszonką
Sernik z agrestem – wyśmienita krajanka tortowa na spodzie z sernika, domową galaretką a agrestu i bitą śmietaną
Składniki:
220 g cukru
4 jajka
nasiona z jednej laski wanilii
150 g pszennej mąki
120 g mąki migdałowej, blanszowanej
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kardamonu lub cynamonu
otarta skórka z jednej cytryny
80 g masła, roztopione i ostudzone
5 śliwek
granulowany cukier perlisty do posypania
Kruszonka z orzechów pekan
20 g masła, roztopionego
45 g cukru
70 g orzechów pekan
80 g pszennej mąki
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem). Formę o rozmiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wsypać cukier do miski i dodać jajka i wanilię miski. Zmiksować masę na puszysto do białości.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać mąkę migdałową, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, kardamon, skórkę z cytryny i przemieszać lekko. Następnie dodać masę jajeczną i delikatnie mieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Na koniec dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać masę tylko do połączenia.
- Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i wygładzić powierzchnię. Równomiernie rozłożyć ćwiartki śliwek na cieście.
- Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki w małej misce. Postępować zgodnie z kolejnością składników, aby kruszonka była chrupiąca po upieczeniu. Najpierw wymieszać cukier, masło i kardamon, a następnie orzechy i mąka. Palcami lekko rozcierać składniki, aż utworzy się kruszonka.
- Posypać ciasto kruszonką i cukrem perlistym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez około 45 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić, a ciasto będzie złote i wyrośnięte. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w ciepłym piekarniku na kolejne 3-5 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia w formie.
- Ostudzone ciasto pokroić na kawałki. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
W tym przepisie śliwki można wymienić na nektarynki, brzoskwinie lub wiśnie. Ciasto smakuje najlepiej zjedzone tego samego dnia.