Jak obiecałam pora na drugie ciasto z agrestem, tym razem ciasto kokosowe. Ciasto kokosowe piekę bardzo często, bo bardzo lubimy kokosowe wypieki. Agrest i kokos to bardzo smaczne połączenie. Tu i ówdzie zauważycie czarną porzeczkę, kolejny owoc lata.
Postanowiłam upiec to ciasto z dodatkiem kokosowego mleka jak również kokosowych wiórków. W ten sposób ciasto jest o wiele bardziej aromatyczne, po prostu niebiańsko pachnie kokosem!
Do tego ciasta dodałam jeszcze kandyzowane kostki kokosu. W sumie ciasto wyszło bardzo wilgotne, klasyczne ciasto z owocami do niedzielnej kawy.
Przepis na ciasto kokosowe z agrestem
Składniki:
na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm
- 400 ml mąki
- 150 ml kokosowych wiórków
- 150 ml kokosowego mleka
- 125 ml oleju
- 4 jaja
- 225 ml cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg agrestu, u mnie czerwony i zielony oraz trochę porzeczki
- mała paczuszka suszonego kandyzowanego kokosu
- cukier puder do posypania
Utrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj olej ubijając masę. Wymieszaj suche składniki w oddzielnej misce i dodaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem kokosowym, mieszając lekko szpatułką.
Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż agrest i kandyzowane kostki kokosowe. Lekko dociśnij. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
2 komentarze
Ale fajne ciasto, bardzo mało jest przepisów z agrestem, a przecież to świetne owoce do ciast ucieranych
świetne ciasto