Owsiane ciasto marchewkowe

Witam i zapraszam na kolejne ciasto marchewkowe, tym razem owsiane ciasto marchewkowe z owsianymi płatkami i żurawiną. Bardzo wilgotne ciasto i łatwe w pieczeniu. Lekko dietetyczne, bo upieczone na owsianych płatkach. Do ciasta dodałam również żurawinę. Nie suszoną ale mrożoną przez co ciasto marchewkowe zyskało na smaku i jeszcze więcej na wilgotności.

ciasto marchewkowe owsiane

To ciasto upiekłam z dodatkiem stewii, która jest naturalnym słodzikiem, a to dlatego bo mi zabrakło cukru.

Owsiane ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 400 g marchewki, drobno utartej
  • 130 g owsianych płatków, zmielonych
  • 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki stewii lub dodatkowo 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dl świeżej żurawiny, u mnie mrożona

Wykonanie:

  • Ubij żółtka z cukrem na puszysto. Wymieszaj z utartą marchewką. W osobnej misce wymieszaj zmielone owsiane płatki z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj lekko łyżką.
  • Ubij pianę na sztywno z solą, dodaj do masy  i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mrożoną żurawinę i lekko wymieszaj.
  • Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładz powierzchnię. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez 40 minut.

ciasto marchwewkowe z żurawinąCiasto marchewkowe można bez wyrzutów sumienia zjeść na śniadanie!

przepis na ciasto marchewkowe

 

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *