Witam i zapraszam na kolejne ciasto marchewkowe, tym razem owsiane ciasto marchewkowe z owsianymi płatkami i żurawiną. Bardzo wilgotne ciasto i łatwe w pieczeniu. Lekko dietetyczne, bo upieczone na owsianych płatkach. Do ciasta dodałam również żurawinę. Nie suszoną ale mrożoną przez co ciasto marchewkowe zyskało na smaku i jeszcze więcej na wilgotności.
To ciasto upiekłam z dodatkiem stewii, która jest naturalnym słodzikiem, a to dlatego bo mi zabrakło cukru.
Owsiane ciasto marchewkowe
Składniki:
- 400 g marchewki, drobno utartej
- 130 g owsianych płatków, zmielonych
- 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki stewii lub dodatkowo 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dl świeżej żurawiny, u mnie mrożona
Wykonanie:
- Ubij żółtka z cukrem na puszysto. Wymieszaj z utartą marchewką. W osobnej misce wymieszaj zmielone owsiane płatki z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj lekko łyżką.
- Ubij pianę na sztywno z solą, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mrożoną żurawinę i lekko wymieszaj.
- Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładz powierzchnię. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez 40 minut.
Ciasto marchewkowe można bez wyrzutów sumienia zjeść na śniadanie!
Owsianego marchewkowca jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :)
No właśnie, zawsze coś nowego
O masz, takiego nie robiłam a co dopiero żebym jadła. Owszem wypieki z marchewką, burakami się przewijały, ale nie takie. :)
Z owsianką też moje pierwsze ale na pewno nie ostatnie…
nigdy takiego nie jadłam, trza chyba będzie kiedyś spróbować
Spróbuj Iza !
Dla mnie rewelacja!
Dziękuję!
Połączenia owsianego ciasta z marchewkowym nie widziałam, ale lubię próbować nowe smaki więc spróbuję coś takiego zrobić :) Zobaczymy jak mi wyjdzie :D
Polecam
Bardzo fajny przepis na ciasto. Faktycznie płatki owsiane dobrze się komponują z marchewką. Muszę spróbować :-)
Polecam!
Co to znaczy 2 dl šwieżej żurawiny?
2 dl to 200 ml czyli mniej więcej ¾ szklanki. Świeża żurawina to żurawina nie suszona, ale w tym przepisie można wykorzystać i suszoną, tylko ją trochę namoczyć.