Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami. Szybkie ciasto z porzeczkami na krupczatce. Puszyste i delikatne. Ciasto z owocami do niedzielnej kawki. Znika z talerza w mgnieniu oka! Jest pyszne!
Ciasto z porzeczkami
Składniki:
podłużna foremka do tarty 15 cm x 30 cm
125 g miękkiego masła
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 jajka
1 łyżka greckiego jogurtu
180 g mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
350 g czerwonej porzeczki
Utrzyj masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodaj jogurt i zmiksuj raz. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i zmiksuj. Ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj 1/3 piany do masy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj resztę piany i tym razem delikatnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem i posyp porzeczkami, lekko je dociskając. Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC na termoobiegu piekarniku przez 30-35 minut.
Podobne ciasta z owocami:
6 komentarzy
Prezentuje się wyśmienicie :} Słodkie ciasto i kwaskowate porzeczki, to naprawdę dobre połączenie :)
Dzięki!
fajne ciasto! taki porzeczkowy piegusek :)
Masa rację!
Ależ ono jest piękne! :D
Dzięki!