Kolejne ciasto z rabarbarem do czasu, kiedy urośnie następny, czyli ciasto z rabarbarem i orzechami. Obcinam rabarbar regularnie, odrasta przez całe lato aż do września. Dlatego zawsze mam długo, długo świeży rabarbar nawet jeszcze wczesną jesienią. Ale wróćmy do ciasta z rabarbarem, które jest prostym ciastem ucieranym i praktycznie można je przyrządzić na poczekaniu. Niewiele składników, a efekt jak zwykle smaczny i idealny do popołudniowej kawy.
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
okrągla forma o średnicy 23 cm
3 jajka
180 g cukru
1 łyżeczka waniliowej pasty
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g pszennej mąki
60 g zmielonych orzechów włoskich
90 g masła, roztopionego
300 g rabarbaru
cukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 180ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj roztopione masło. Masło można zastąpić olejem ale ja wolę tego typu ciasto z prawdziwym masłem. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodaj do masy jajeczno maślanej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię, posyp równomiernie rabarbarem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!
7 komentarzy
Pyszne ciasto :) Rabarbar w cieście smakuje świetnie :)
O tak!
Rabarbar i orzechy?
Poproszę!
:)
Polecam!
Właśnie zrobiłyśmy porcję musów rabarbarowych do słoiczków a jak nam odrośnie to będzie ciacho :D
Ciasto z rabarbarem to dla mnie idealne połączenie :-) Rabarbar przełamuje smak słodyczy i dodaje wypiekom świeżości i orzeźwienia. Przepis nie wydaje się skomplikowany i nie wymaga dużej ilości składników. Nie próbowałam jeszcze połączenia rabarbaru z orzechami, więc chętnie wypróbuję nowy przepis :-)
Polecam! Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu!