Macie już pomysł na ciasto na niedzielę? Ja już upiekłam, na zdjęciu pyszne ciasto migdałowe z polentą. Wierzcie mi ciasto z polenty smakuje niesamowicie. Pachnie cytrusami, a podane z sosem z leśnych owoców i miodowym jogurtem po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo lubię takie niepozorne, proste w wypieku ciasta. Zawsze się udają., Jak zabraknie to zaraz można upiec następne!
Polenta coraz częściej gości w mojej kuchni. Ciasto z polentą piekłam już nie jeden raz. Piekę również chleb z polentą.
Ciasto na niedzielę
Składniki:
foremka o średnicy 25 cm
90 g masła, temperatura pokojowa + 1 łyżka do posmarowania formy
130 g cukru
2 jajka
100 ml pomarańczowego soku
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
150 g miałkiej polenty
200 g zmielonych migdałów
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania
250 g leśnych owoców, u mnie mrożone maliny i jagody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
porcja jogurtu doprawiona miodem wedle smaku
Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj polentę ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia na przemian dolewając sok z pomarańczy. Połącz z masą jajeczno maślaną. Wysmaruj formę masłem i napełnij masą. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarniku na termoobiegu przez około 25 – 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Zagotuj owoce z cukrem i wanilią. Gotuj przez 2 minuty, tak aby owoce lekko odparowały. Świeże owoce nie potrzeba gotować. Wymieszaj jogurt z miodem. Wyłóż jogurt na środek ciasta i udekoruj owocami
2 komentarze
Świetny pomysł – jak prawdziwe włoskie ciasto :)
Przepyszne!