Święta! Mam nadzieję, że miło spędzacie świąteczny czas. My właśnie zasiedliśmy do popołudniowej kawy i zajadamy się pysznym ciastem. Upiekłam szafranowe ciasto z jabłkami , czerwoną borówką i szafranem. Kocham ciasto szafranowe w każdej postaci, ale to jest przepyszne! Ciasto na maśle z dodatkiem mąki migdałowej…Typowo świąteczne ciasto szafranowe w Szwecji. Mam nadzieję, że już Was zaraziłam szafranowymi wypiekami. Znajdziecie ich sporo na blogu.
Najczęściej dodaję szafran do drożdżowych wypieków. Piekę zarówno słodkie bułeczki i duże wypieki jak szafranowy wieniec z pistacjami. Najbardziej jednak znanym wypiekiem z szafranem jest charakterystycznie zwinięta w ósemkę słodka bułeczka lussekatter.
Szafranowe ciasto z jabłkami to u nas świąteczna tradycja. Piekę to ciasto w różnych osłonach. W tym roku zmodyfikowałam nieco przepis. Zamiast marcepanu dodałam mąkę migdałową, a jabłka połączyłam z czerwoną borówką. Czerwona borówka podobnie jak jabłko jest charakterystycznym owocem Bożego Narodzenia. Za pewne znacie i lubicie dżem z borówki z köttbullar. Ja dodaję borówkę często do ciasto. Świetnie się łączy z szafranem.
Ciasto z jabłkami szafranowe
okrągła forma o średnicy 30 cm
Składniki:
0,5 g szafranu
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
80 g masła
3 łyżki śmietanki
160 g mąki
100 g mąki migdałowej
160 g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka, u mnie szara reneta
100 g czerwonej borówki
3 łyżki migdałowych płatków
cukier puder do posypania, opcjonalnie
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj zmielony szafran i śmietankę. Odstaw na bok. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj tłuszcz z szafranem i zmiksuj krótko do połączenia składników. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką migdałową. Wsyp do masy maślano jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Następnie obierz jabłka i pokrój w ósemki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i oprósz mąką migdałową lub tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię. Powciskaj jabłka tworząc koło. Na środek wysyp borówki. Posyp ciasto migdałowymi płatkami i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarnika (termoobieg). Piecz ciasto przez około 30 minut. Upieczone i ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
1 Komentarz
Jestem ciekawy jak smakuje ;)