Jeśli już piszę proste ciasto z brzoskwiniami to na pewno jest to takie proste ciasto z sezonowymi owocami. Do tego przepisu możecie wybrać obojętnie jakie owoce. Ja zrobiłam je z brzoskwiniami z ogrodu moich rodziców, które w tym roku obrodziły jak zwariowane. Są słodkie i soczyste. Równe jedna w drugą!
Przyjemnie wejść do ogrodu i zerwać dojrzałą brzoskwinię do zjedzenia. Są takie sycące! Bardzo lubię te owoce, nie mniej w pysznym wypieku.
Samo ciasto to najprostsze w świecie ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, masła i waniliowego cukru. Jest to ciasto pół biszkoptowe, pół ucierane. Jeśli szukacie prostego przepisu na ciasto na niedzielę to bardzo polecam ten wypiek. Możecie nawet użyć do niego lekko twarde brzoskwinie, śliwki czy jabłka, które już też się pojawiły na rynku. Lato w tym roku jest późne ale gorące i dlatego wszystkie owoce dojrzewają prawie na raz. W tym okresie mogłabym się jedynie żywić owocami, ale ciastem też nie pogardzę.
To ciasto jest bardzo uniwersalne. Można je zrobić całkowicie ze zmielonych migdałów lub wymieszać migdały z mąką w dowolnej proporcji. U mnie zawsze jest tak, że daję tyle zmielonych migdałów ile akurat mam w spiżarni. Czasami jest to 80 g jak w przepisie na ciasto migdałowe z pomarańczami, a w tym wypieku tylko 40 g. Nie martwcie się, ciasto zawsze się uda!
Proste ciasto z brzoskwiniami
10 porcji
Składniki:
2 duże brzoskwinie
50 g zmielonych migdałów
150 g pszennej mąki
szczypta soli
1 torebka waniliowego cukru
3 jajka
200 g cukru
100 g masła, roztopionego i schłodzonego
cukier puder do posypania, opcjonalnie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i cukrem na puszysto. Dodać schłodzone masło i zmiksować do połączenia. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z mąką migdałową, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką do połączenia.
Foremkę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Brzoskwinie pokroić na ósemki i wcisnąć w ciasto tworząc wianek. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem. Pokroić na kawałki. Smacznego!
1 Komentarz
dałam mąki orkiszowej (typ 550) zamiast pszennej, a na talerzu dorzuciłam jeszcze po gałce lodów waniliowych i ciasto zniknęło w mgnieniu oka, tak wszystkim smakowało :D świetny przepis!