Ciasto marchewkowe z kremem to popularne jesienne ciasto. To ciasto piekę na wiele sposobów. Piekłam nawet tort marchwiowo czekoladowy, który był rewelacją. Ciasto marchewkowe można upiec z cukrem trzcinowym. Będzie wtedy nieco ciemniejsze. Można dodać do niego orzechy. Tutaj wybór jest dowolny. Najczęściej dodaję orzechy włoskie i pekan.
Bardzo lubię połączenie marchewki z czekoladą, którą dodaję pokruszoną do ciasta. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach, ale ostatnio coraz częściej siekam marchewkę za pomocą miksera. Jest ona wtedy bardziej widoczna w cieście. W tym przepisie zastosowałam właśnie marchewkę pociętą w mikserze. Do rozdrobnienia marchewki używam kitchenAid z nożem do krojenia. Jakoś nie mam ochoty na ręczne tarcie marchewki na tarce.
Ciasto z marchewką jest aromatyczne i słodkie. Zawiera cynamon, za którym przepadam. Do ciasta potrzebny jest krem. Klasyczny krem to krem z serka philadelphia, zmiksowanego z masłem i cukrem pudrem. Wypróbowałam go wiele razy jak w przepisie a ciasto marchewkowe z orzechami pekan.
Krem do ciasta marchewkowego można zrobić również z masła palonego. Brzmi dziwnie? Wcale nie! Masło palone jest pyszne, ale trzeba uważać, aby je nie przypalić. Zrumienione masło pachnie orzechami i dodaje ekstra smaku. Krem do ciasta marchewkowego z masłem palonym zrobiłam pierwszy raz. Jest naprawdę smaczny.
Dla smakoszy marchewki polecam również ciasto marchewkowe owsiane. Warto też spróbować upiec ciasto marchewkowe z cukinią. Dla bardziej zaawansowanych polecam roladę marchewką… Na blogu jest jeszcze wiele innych przepisów na ciasto z marchewką, o choćby marchewkowe ciasteczka.
Ciasto marchewkowe z kremem
10 porcji
Składniki:
135 g pszennej mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
120 ml oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
180 g trzcinowego cukru
2 duże jajka
100 g rozdrobnionej marchewki
70 g włoskich orzechów + 20 g do dekoracji
Krem serowy z masłem palonym
120 g masła, niesolonego
200 g serka philadelphia
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
280 g cukru pudru
Marchewkę i orzechy rozdrobnić w mikserze. Dodać jajka i olej, wymieszać. Do drugiej miski odważyć mąkę, dodać cynamon, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Foremkę o średnicy 18 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką (dno i brzegi).
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z formy.
Masło roztopić w rondelku. Mieszać, aż zacznie bulgotać i się pienić. Kiedy masło zacznie się rumienić zdjąć z kuchni i ostudzić.
Przystąpić do robienia kremu. Serek i masło powinny być w pokojowej temperaturze. Przestudzone i ścięte masło zmiksować na puszysto z cukrem pudrem i wanilią. Następnie dodawać po łyżce serka cały czas miksując. Odłożyć kilka łyżek kremu, a resztą posmarować ciasto. Następnie napełnić rękaw cukierniczy kremem i wycisnąć rozetki na brzegu ciasta.
Udekorować ciasto pokruszonymi orzechami. Wstawić do lodówki i schłodzić. Przed podaniem pokroić ciasto na 10 kawałków. Smacznego!