Rolada marchewkowa z kremem serowym

Hej, hej. Weekend i pora na ciasto na niedzielę. Polecam gorąco roladę marchewkową. Uwielbiam marchewkowe ciasto, a pomysł na roladę z dodatkiem marchewki wydawał mi się strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Pieczenie ciasta na roladę jest specyficzne, bo masę na roladę trzeba rozprowadzić w miarę cienko i piec krótko. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Pieczenie rolady w moim piekarniku  zajęło mi około 12 minut. Ciasto na niedzielę to błyskawiczny wypiek. Jest bardzo wilgotne i  łatwo zwija się w rulon posmarowane uprzednio kremem.

ciasto na niedzielę

ciasto na niedzielę

Do ciasta marchewkowe użyłam tradycyjnego kremu serowego. Po prostu zmiksowałam masło z cukrem pudrem i serkiem. Ciasto na niedzielę jest naprawdę łatwe. Upiec ciasto marchewkowe to naprawdę nic trudnego, tym bardziej roladę marchewkową.

przepis na roladę marchewkową

Ciasto na niedzielę

Składniki:

Rolada marchewkowa

2 jajka

180 cukru

150 g pszennej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

50 ml oleju

100 g utartej marchewki

Krem serowy

50 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

1 łyżeczka waniliowego cukru pudru

200 g  kremowego serka, u mnie łaciate

rolada marchewkowa

rolada marchewkowa ciasto

Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg .  Termoobieg skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Obierz i utrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach. Ja rozdrabniam marchewkę w malakserze. Całe jajka zmiksuj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Przesiej mąkę z cynamonem, proszkiem, sodą i lekko wymieszaj z jajeczną masą. Dodaj olej i utartą marchewkę. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 10 – 12  minut. Upieczone ciasto odwrócić na papier do pieczenia posypany cukrem, przykryj ściereczką i ostudź.

ciasto na niedzielę marchewkowe

Przygotuj krem. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Miksuj około 2 – 3 minut, po czym dodaj cukier puder i waniliowy cukier i miksuj jeszcze przez minutę.  Do puszystego masła dodaj po łyżce serka, mieszając energicznie. Wszystkie składniki na krem powinny być w pokojowej temperaturze. Krem powinien być puszysty i łatwo się rozsmarowywać.

Posmaruj ciasto kremem i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną roladę pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *