Hej, hej. Weekend i pora na ciasto na niedzielę. Polecam gorąco roladę marchewkową. Uwielbiam marchewkowe ciasto, a pomysł na roladę z dodatkiem marchewki wydawał mi się strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Pieczenie ciasta na roladę jest specyficzne, bo masę na roladę trzeba rozprowadzić w miarę cienko i piec krótko. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Pieczenie rolady w moim piekarniku zajęło mi około 12 minut. Ciasto na niedzielę to błyskawiczny wypiek. Jest bardzo wilgotne i łatwo zwija się w rulon posmarowane uprzednio kremem.
Do ciasta marchewkowe użyłam tradycyjnego kremu serowego. Po prostu zmiksowałam masło z cukrem pudrem i serkiem. Ciasto na niedzielę jest naprawdę łatwe. Upiec ciasto marchewkowe to naprawdę nic trudnego, tym bardziej roladę marchewkową.
Ciasto na niedzielę
Składniki:
Rolada marchewkowa
2 jajka
180 cukru
150 g pszennej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
50 ml oleju
100 g utartej marchewki
Krem serowy
50 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka waniliowego cukru pudru
200 g kremowego serka, u mnie łaciate
Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg . Termoobieg skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Obierz i utrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach. Ja rozdrabniam marchewkę w malakserze. Całe jajka zmiksuj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Przesiej mąkę z cynamonem, proszkiem, sodą i lekko wymieszaj z jajeczną masą. Dodaj olej i utartą marchewkę. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 10 – 12 minut. Upieczone ciasto odwrócić na papier do pieczenia posypany cukrem, przykryj ściereczką i ostudź.
Przygotuj krem. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Miksuj około 2 – 3 minut, po czym dodaj cukier puder i waniliowy cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Do puszystego masła dodaj po łyżce serka, mieszając energicznie. Wszystkie składniki na krem powinny być w pokojowej temperaturze. Krem powinien być puszysty i łatwo się rozsmarowywać.
Posmaruj ciasto kremem i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną roladę pokrój na kawałki. Smacznego!
7 komentarzy
świetna propozycja
Dziękuję!!
Uwielbiam takie „rozwalające się” ciasto :d
Rolada marchewkowa jest pyszna.pasuje do niej krem z serka.Mam tylko pytanie co zrobić żeby nie pękła przy rolowaniu. Bo tak mi się przydażylo w debiucie z roladą.
Jeśli pękła to może z bardzo była przypieczona.Każdy piekarnik piecze inaczej. Dobry sposób to również zrulowanie jeszcze ciepłego ciasta zaraz po oderwaniu od papieru. Wtedy jak ciasto wystygnie to łatwiej będzie można je rolować.
Witam
Na jaką wielkość blachy, może na tę dużą z piekarnika?
Tak, rolada jest długa. Potrzebna jest blaszka z piekarnika