Przepis na owsiankę to powracający temat na blogu. Moje dziecko je owsiankę na śniadanie. Za każdym razem owsianka jest inna, a to za sprawą dodatków. Znam osoby, które potrafią zjeść garnek owsianki posypanej cukrem ale u mnie taka propozycja podania owsianki nie przejdzie. Owsianka to wypas! Osobiście lubię owsiankę z pieczonymi gruszkami. Często posypuję owsianki nasionami i przyprawami. Owsianka z cynamonem lub posypana kardamonem jest bardzo smaczna.
Smaczny przepis na owsiankę śniadaniówkę
W sezonie dyniowym często gotuję owsiankę z dynią… Jest naprawdę wiele sposobów aby urozmaicić przepis na owsiankę. Owsianka z jogurtem i jagodami jest jednym z nich. Posypałam ją dodatkowo nasionami konopi, bez których nie mogę się obejść. Do gotowania dodałam kilka rodzynek.
Rozmroziłam jagody i wymieszałam lekko z jogurtem. Jagody świetnie pasują z cynamonem. Koniecznie sprobujcie tej kombinacji. Zamiast cynamonu warto również przekonać się do kardamonu. Używam go równie często jak cynamonu zwłaszcza do wypieków.
Bardzo lubię eksperymentować z owsianką, od kiedy polubiłam ją na nowo. To szybkie, zdrowe i praktyczne śniadanie, które nawet można zapakować do pracy.
Składniki:
6 łyżek owsianych płatków
200 ml wody lub mleka
1 łyżka rodzynek sułtańskich
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka kokosowego oleju
100 ml greckiego jogurtu
2 łyżki mrożonych jagód
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka nasion konopi
Przygotowanie:
- Wsypać płatki do małego garnka. Dodać sól, kokosowy olej, wlać wodę lub mleko i gotować przez 3 minuty. Pod koniec gotowania wrzucić rodzynki. Gorącą owsiankę wyjąć na miseczkę i posypać cynamonem.
- Obok owsianki położyć jogurt lekko wymieszany z jagodami. Smacznego!
1 Komentarz
Nam owsianki nigdy się nie znudzą, bo świetne jest to, że można dodawać zawsze do niej inne smaki :)