Pyszna owsianka z jogurtem i jagodami

Przepis na owsiankę to powracający temat na blogu. Moje dziecko je owsiankę na śniadanie. Za każdym razem owsianka jest inna a to za sprawą dodatków. Znam osoby, które potrafią zjeść garnek owsianki posypanej cukrem ale u mnie taka propozycja podania owsianki nie przejdzie. Owsianka to wypas! Osobiście lubię owsiankę z pieczonymi gruszkami. Często posypuję owsianki nasionami i przyprawami. Owsianka z cynamonem lub posypana kardamonem jest bardzo smaczna.

przepis na owsiankę

W sezonie dyniowym często gotuję owsiankę z dynią… Jest naprawdę wiele sposobów aby urozmaicić przepis na owsiankę. Owsianka z jogurtem i jagodami jest jednym z nich. Posypałam ją dodatkowo nasionami konopi, bez których nie mogę się obejść. Do gotowania dodałam kilka rodzynek. Rozmroziłam jagody i wymieszałam lekko z jogurtem. Jagody świetnie pasują z cynamonem. Koniecznie sprobujcie tej kombinacji. Zamiast cynamonu warto również przekonać się do kardamonu. Używam go równie często jak cynamonu zwłaszcza do wypieków.

owsianka z jagodami

Przepis na owsiankę

1 porcja

Składniki:

6 łyżek owsianych płatków

200 ml wody lub mleka

1 łyżka rodzynek sułtańskich

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka kokosowego oleju

100 ml greckiego jogurtu

2 łyżki mrożonych jagód

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka nasion konopi

owsianka_jagody

Wsypać płatki do małego garnka. Dodać sól, kokosowy olej, wlać wodę lub mleko i gotować przez 3 minuty. Pod koniec gotowania wrzucić rodzynki. Gorącą owsiankę wyjąć na miseczkę i posypać cynamonem. Obok owsianki położyć jogurt lekko wymieszany z jagodami. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *