Dawna nie gotowałam po hindusku, więc dzisiaj zapraszam Was na hinduski curry gobi motor. Gobi motor to curry z kalafiora i zielonego groszku. Jest to wegańskie curry ale często je robię jako dodatek do grillowanego kurczaka. Bardzo aromatyczne danie zresztą jak wszystkie inne dania pochodzące z hinduskiej kuchni. Jeśli bardzo lubicie bezmięsne hinduskie curry to proponuję również curry dal.
Hinduskie curry
4 porcje
Składniki:
1 mały kalafior
150 g zielonego groszku
400 g kokosowego mleka, 1 puszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki pomidorowego przecieru
1 łyżka curry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka cynamonu
3 kapsle kardamonu
1 chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
3 goździki
2 liście laurowe
3/4 liście curry
100 ml wody
garść świeżej kolendry
olej do smażenia
sól do smaku
Pokrój cebulę, czosnek i imbir w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Na suchej patelni upraż nasiona kminu i kolendry. Zgnieć w moździerzu i z resztą przypraw dodaj do warzyw. Podziel kalafior na małe różyczki. Dodaj do warzyw wraz z przecierem. Zalej kokosowym mlekiem i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj zamrożony groszek i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę. Podaj curry z ryżem lub naan.
3 komentarze
to curry wygląda obłędnie :D
A jakie pyszne!
przepyszne!!! i jakie piękne kolory