Nadziewane pieczarki z orzechami i parmezanem

Grzyby uwielbiam i jem przez cały rok. Bardzo lubię nadziewane pieczarki. Tym razem przyrządziłam je z włoskimi orzechami i parmezanem. Są wspaniałe! Nadziewane pieczarki to świetne danie bufetowe lub dodatek do mięsa. Wybieram małe grzyby, takie na jeden kęs. Oczyszczam je pędzelkiem i nadziewam, za każdym razem czymś innym. Tym razem spróbowałam nadziać pieczarki orzechami i parmezanem. Dokonałam więc kolejnego kulinarnego odkrycie, że pieczarki świetnie pasują z orzechami!

nadziewane pieczarki

Nadziewane pieczarki

Składniki:

500 g pieczarek

30 g utartego parmezanu + 2 łyżki do posypania

2 łyżki natki pietruszki

30 połówek włoskich orzechów

sól i pieprz do smaku

3łyżki oliwy

2 łyżki masła

pieczarki _przepis

Pieczarki oczyść pędzelkiem. Odkrój trzonki i wydrąż trochę miąższu. Ułóż na blasze. Ogonki, miąższ i orzechy zmiksuj na gruboziarnistą masę przy pomocy malaksera, lub pokrój grubo. Usmaż na maśle, dodając również natkę pietruszki. Smaż przeż 30 sekund. Zdejmij patelnię z kuchni i dodaj parmezan. Wymieszaj masę i nadziej kapelusze pieczarek. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz pieczarki przez 15 minut. Wyjmij, ułóż na półmisku i gorące posyp resztą parmezanu. Podawaj na ciepło lub zimne.

SparaSpara

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.