Próbowaliście kiedyś grillować awokado? Ja Tak! Hamburgery z grillowanym łososiem i awokado okazały się pysznym daniem. Postanowiłam więc wybróbować grillowane awokado z halloumi. Halloumi to mój ulubiony ser solankowy, który również świetnie nadaje się do grillowania. Faktem jest, że ten ser dopiero po termicznej obróbce nabiera smaku. Razem z awokado tworzą niezłe duo. Przysłowiową kropką nad i w tym daniu jest słodko kwaśny sos, który je orzeźwia. Grillowane awokado świetnie się z nim komponuje. Pyszne danie na kolację lub lekki lunch. Kolorowe i pożywne!
Grillowane awokado
Składniki:
na 2 porcje
2 awokado
125 g halloumi
1 brokuł
100 g baby szpinaku
3 dymki
garść kiełków
Sos słodko kwaśny
2 łyżki musztardy gruboziarnistej ostrej
1 łyżeczka chili płatków
szczypta czarnego pieprzu, grubo mielonego
2 łyżki świeżego tymianku
1 mała czerwona cebula
50 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka syropu klonowego
Z podanych składników przygotuj sos. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj tymianek. Dodaj przyprawy, musztardę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz klonowy syrop. Wymieszaj. Następnie wlej oliwę cienkim strumieniem energicznie mieszając sos. Podziel brokuły na różyczki. Duże kawałki przekrój na pół. Pokrój halloumi na plastry. Wymieszaj halloumi z sosem i grilluj po obu stronach. Zblanszuj brokuły w lekko osolonej wodzie. Odlej na durszlaku i natychmiast opłukaj zimną wodą. Wymieszaj brokuły z sosem i rzuć na grilla. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Zachowaj łupinę. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp chili i pieprzem. Grilluj awokado miąższem do dołu, około 1 minuty. Opłucz i osusz szpinak. Pokrój dymkę. Ułóż szpinak na talerzu. Posyp kiełkami. na wierzchu połóż po dwie połówki awokado. Napełnij kawałkami halloumi i brokułami. Skrop resztą sosu.
Polecam grillowane awokado na ciepło z dodatkiem świeżych warzyw jak szpinaku, dymki i kiełków sałaty.
4 komentarze
takiego avocado jeszcze nie próbowałam
A ja często!
Pyszna przekąska :)
Dziękuję!