Owsianka na śniadanie

Nie wiem skąd się wzięła popularność owsianki. Osobiście nigdy jako dziecko i nastolatka nie byłam zachwycona owsianką na śniadanie. Owsianka na śniadanie ugotowana na mleku i często zwana owsiankową zupą wydawała się wtedy szczytem zdrowego jedzenia. Przełykałam ją jak gorzką pigułkę. Potem miałam bardzo długą przerwę. Owsianka na śniadanie poszła w zapomnienie, aż do czasu kiedy moje dzieci zaczęły przedszkole….Jak się domyślacie owsianka przetrwała, nawet powędrowała za mną do Szwecji..

owsianka sniadanie codojedzenia

Znowu prześladowana musiałam się do niej jakoś ustosunkować. Zdziwiły mnie moje dzieci, bo im przedszkolna owsianka zawsze smakowała. Okazało się, że była to owsianka gotowana na wodzie, tak gęsta, że łyżka stała na baczność. Posypana cynamonem, cukrem (o zgrozo!), podana ze szklanką zimnego mleka…Chcąc nie chcąc zaczęłam gotować owsiankę dzieciom w domu, bo się domagały. Moja relacja do owsianki zaczęła się zmieniać. Zaczęłam jeść owsiankę z cynamonem, kardamonem, z owocami, nasionami i orzechami.

Przyszła pora na superfood! Do łask powróciła konopia. Okazało się, że pszczeli pyłek jest tak pożywny, że nie pozostało mi nic innego jak tylko stosować go w mojej codziennej diecie. Dlatego dzisiejsza owsianka na śniadanie zawiera łuskane nasiona konopi i złote granulki pszczelego pyłku, które idealnie pasuje z bananem. Dodatkowo polałam owsiankę syropem z błonnika, który jest słodki lecz nie podnosi poziomu cukru we krwi w porównaniu do syropu z agawy czy miodu.

Czy osoby uczulone na ukąszenie pszczół mogą jeść pszczeli pyłek? Niestety nie, ponieważ może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Zawsze podkreślam, że zdrowe jedzenie to bardzo indywidualne określenie. Jednym osobom służy, a dla drugich może mieć poważne konsekwencje.

Owsianka na śniadanie

1 porcja

Składniki:

100 ml owsianych płatków

200 ml wody

szczypta soli do smaku

1 łyżeczka kokosowego oleju

1 banan

1 łyżka pszczelego pyłku

1 łyżka łuskanych nasion z konopi

syrop z błonnika do posłodzenia, opcjonalnie

przepis_owsianka_codojedzenia

Wsyp owsiankę do małego garnuszka. Wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 3 minuty. Wymieszaj owsiankę z kokosowym olejem i przełóż na miseczkę. Pokrój banana i ułóż na owsiance. Całość posyp nasionami konopi i pszczelym pyłkiem. Polej syropem z błonnika.

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.