Nie wiem skąd się wzięła popularność owsianki. Osobiście nigdy jako dziecko i nastolatka nie byłam zachwycona owsianką na śniadanie. Owsianka na śniadanie ugotowana na mleku i często zwana zupą z płatków owsianych wydawała się wtedy szczytem zdrowego jedzenia. Przełykałam ją jak gorzką pigułkę. Potem miałam bardzo długą przerwę. Owsianka na śniadanie poszła w zapomnienie, aż do czasu kiedy moje dzieci zaczęły przedszkole. Jak się domyślacie owsianka zwyciężyła i dopadła mnie w Szwecji.
Znowu prześladowana musiałam się do niej jakoś ustosunkować. Zdziwiły mnie moje dzieci, bo im przedszkolna owsianka zawsze smakowała. Okazało się, że była to owsianka gotowana na wodzie, tak gęsta, że łyżka stała na baczność. Posypana cynamonem, cukrem (o zgrozo!), podana ze szklanką zimnego mleka… Chcąc nie chcąc zaczęłam gotować owsiankę dzieciom w domu, bo się jej domagały. Moja relacja do owsianki zaczęła się zmieniać. Zaczęłam jeść owsiankę z cynamonem, kardamonem, z owocami, nasionami i orzechami.
Zdrowy początek dnia – owsianka na śniadanie
Przyszła pora na superfood! Do łask powróciła konopia. Okazało się, że pszczeli pyłek jest tak pożywny, że nie pozostało mi nic innego jak tylko stosować go w mojej codziennej diecie. Dlatego dzisiejsza owsianka na śniadanie zawiera łuskane nasiona konopi i złote granulki pszczelego pyłku, które idealnie pasują z bananem. Dodatkowo polałam owsiankę syropem z błonnika, który jest słodki lecz nie podnosi poziomu cukru we krwi w porównaniu do syropu z agawy czy miodu.
Czy osoby uczulone na ukąszenie pszczół mogą jeść pszczeli pyłek? Niestety nie, ponieważ może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Zawsze podkreślam, że zdrowe jedzenie to bardzo indywidualne określenie. Jednym osobom służy, a dla drugich może mieć poważne konsekwencje.
Składniki:
100 ml owsianych płatków
200 ml wody
szczypta soli do smaku
1 łyżeczka kokosowego oleju
1 banan
1 łyżka pszczelego pyłku
1 łyżka łuskanych nasion z konopi
syrop z błonnika do posłodzenia, opcjonalnie
Przygotowanie:
- Wsyp owsiankę do małego garnuszka. Wlej wodę, dodaj sól i gotuj przez 3 minuty. Wymieszaj owsiankę z kokosowym olejem i przełóż na miseczkę.
- Pokrój banana i ułóż na owsiance. Całość posyp nasionami konopi i pyłkiem pszczelim. Polej syropem z błonnika lub miodem.
Dodatkowe wskazówki
Osoby uczulone na pszczoły muszą unikać również pyłku pszczelego.
8 komentarzy
Sniadanie z płatkami owsianymi to dla mnie poranek idealny. Uwielbiam owsiankę czy prażone na patelni. Bardzo mnie zainspirował ten przepis, dużo w nim zdrowia, muszę wypróbować :)
Owsianka na słodko to chyba nasze najczęstsze śniadanie :) Uwielbiamy :)
Owsianka jest najlepsza, chociaż u mnie gotowało się ją na takim świeżym wiejskim mleku. Fajnie że takie najprostsze i najzdrowsze jedzenie wraca do łask. Zaciekawiłaś mnie syropem z błonnika, nigdy o nim nie słyszałam i muszę zgłębić temat.
Polecam syrop z błonnika wszystkim co chcą ograniczyć cukier. Jest idealny dla cukrzyków.
Uwielbiam owsiankę i to na słodko, lubię te norweskie i szewckie mieszanki mrożone i często właśnie je wykorzystuje jako dodatek do owsianek :)
Tak te mrożone są dostępne przez cały rok!
Dodatek pszczelego pyłku do owsianki to świetny pomysł!
…I ZDROWY