Moj maz nie lubi nalesnikow ale jak zrobie krokiety to nie ma zadnych obiekcji. Dzisiejszymi krokietami byl zachwycony. Lubimy krokiety miesne, ale ten przepis jest na krokiety jarskie z mnostwem szpinaku, suszonych pomidorow i sera feta. Nalesniki tez zrobilam troche inaczej , bo z maki orkiszowej.
Krokiety swietnie pasuja z sosem pomidorowym czy z czosnkowym dipem. Zrobilam krokiety ze swiezego szpinaku, bo chcialam, zeby nadzienie bylo napuszone. Dodatek suszonych pomidorow dodaje potrawie lekko slodki smak, ktory swietnie pasuje z feta. W moich krokietach nie moze tez zabraknac czosnku. Nie wiem czy w ogole gotuje cos bez czosnku… nie, na pewno nie.
Przepis na krokiety ze szpinakiem i feta
Skladniki:
Ciasto nalesnikowe z maki orkiszowej
- 4 dl przesianej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 jaja
- 7 dl mleka
- 50 g stopionego masła
- olej do smażenia
Nadzienie
- 300 g świeżego szpinaku
- 6 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g sera feta
- sól i pieprz
Panierka
- 2 jajka
- 2 dl bułki tartej
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Zrob ciasto na naleśniki, ubijajac lekko wszystkie skladniki. Smaż naleśniki na oleju.
- Umyj i posiekaj szpinak. Obierz cebule i drobno pokroj. Przecisnij czosnek przez praske.
- Podsmaz cebule na oleju i dodaj szpinak. Smaz przez pare minut dopoki szpinak nie zwiednie. Dodaj czosnek i dopraw sola i pieprzem. Przeloz do miski.
- Pokroj suszone pomidory w kostke, pokrusz ser i dodaj do szpinaku. Wymieszaj wszystko lekko.
- Rozluz rownomiernie nadzienie na nalesniku, zawin brzegi i zwin w rulon.
- Zanurz naleśniki w rozmaconym jajku, a nastepnie obtocz w tartej bulce.
- Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor i zeby byly ciepłe w srodku.
3 komentarze
Wyglądają niesamowicie apetycznie, aż poczułam ich smak w ustach :) Tak dawno nie robiłam krokietów…
W takim zestawieniu musi być pyszne:)
Szpinak+feta to duet idealny! Pycha