Owsianka…lubię jak najbardziej nie powiem, ale żeby mi się nie znudziła to na odmianę gotuję kaszkę z prosa z marchewka, która najczęściej pożeram ze smażonymi jabłkami. Na śniadanie pychotka. Moje koleżanki w pracy nie mogą się nadziwić. Kiedy one jedzą chleb z masłem i żółtym serem to u mnie na talerzu prawdziwa plejada kolorów. Gotuję według zasady, że to co cieszy oko, cieszy również żołądek. Chyba przyznacie mi rację, że ta kaszka na śniadanie to do pozazdroszczenia!
Kaszka z płatków kaszy jaglanej z marchewką
Składniki:
1 porcja
50 g płatków jaglanych
1 marchewka
sól do smaku
250 ml wody
1 łyżeczka masła
po szczypcie cynamonu i kardamonu
1 duże jabłko
2 łyżki klonowego syropu, miodu lub muscovado cukru
kruszone ziarna kakao
Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp jaglane płatki. Dodaj utartą marchewkę, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Gotuj kaszkę przez około 10 minut. W międzyczasie pokrój jabłka w kostkę, nie obieraj ze skórki. Podsmaż jabłka na maśle tak długo, aż zaczną puszczać sok. Dodaj odrobinę cynamonu, syropu klonowego i skarmelizuj jabłka. Upraż laskowe orzechy na suchej patelni, posiekaj grubo. Podaj kaszkę z orzechami, skarmelizowanymi jabłkami i sosem z jabłek.
8 komentarzy
Wygląda cudownie, idealne śniadanie na jesienny poranek
chyba utro zrobię podobną
Robiłam i jest cudna :)
Super!
Piękne zdjecia potraw są naprawde cudowne, czy możesz zdradzić mi jakim aparatem robisz zdjęcia? jeśli to nie tajemnica.
Nie, to żadna tajemnica. Robię zdjęcia za pomocą canon EOS1100D, ale główną zasługę ma tu obiektyw EF 50mm f/1.4 USM. Poza tym obrabiam zdjęcia w photoshop.
Zdjęcia jak z katalogu – śliczne, dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję