Ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach.
Przepis – ciasto na pierogi
Składniki:
około 80 pierogów o średnicy 8 cm
500 g pszennej mąki
2 łyżki oleju
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
jajko
Ciasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchenego robota. Do misy robota wsyp mąkę z solą. Dodaj jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość wody w cieście zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji.
Robię niemal identyczne, może łyżkę więcej oleju dodaję…
No właśnie… więcej wody czy oleju…trzeba zawsze samemu zdecydować…
robię podobne tylko bez jajka ;)
Ciasto na pierogi bez jajek jest mniej twarde, ale za to przy pierogach owocowych może gorzej trzymać swoją zawartość.