Przepis na ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe, ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei.
Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. To są pierogi na jeden kęs.
Z tego ciasta można przyrządzić pierogi z dowolnym nadzieniem. W zależności od rodzaju farszu można zrobić większe lub mniejsze krążki. Mimo wszystko pierogi nie powinny zawierać zbyt dużo ciasta. Dlatego ważne jest, aby ciasto pierogowe można było cienko rozwałkować.
Przepis na ciasto na pierogi
około 80 pierogów o średnicy 8 cm
Składniki:
500 g pszennej mąki
2 łyżki oleju
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
jajko
Ciasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchennego robota, co wydaje się bardziej praktyczne i bezpieczniejsze ze względu na dodatek wrzątku. Do misy robota wsyp mąkę z solą. Dodaj jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość wody w cieście zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji.
4 komentarze
Robię niemal identyczne, może łyżkę więcej oleju dodaję…
No właśnie… więcej wody czy oleju…trzeba zawsze samemu zdecydować…
robię podobne tylko bez jajka ;)
Ciasto na pierogi bez jajek jest mniej twarde, ale za to przy pierogach owocowych może gorzej trzymać swoją zawartość.