Czerwona kapusta zasmażana. Typowo polskie danie. Od dawna za mną chodziła! Lekko kwaskowata i koniecznie z zasmażką. Do mielonych kotletów lub panierowanych schabowych jak trza! Podobne danie przyrządzam z białej kapusty. Kocham kapustę w każdej postaci i w każdym kolorze! Dietetyczna i zdrowa. Idealna na surówkę lub gotowania.
Czerwona kapusta z zasmażką
Składniki:
1 główka kapusty
200 ml wody
2 duże czerwone cebule
3 łyżki octu balsamicznego
4 nasiona angielskiego ziela
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
2 łyżki pszennej mąki
1 + 2 łyżki masła
Poszatkuj kapustę. Do tego działania potrzebujesz bardzo ostry nóż lub kuchenny robot. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na łyżce masła. Umieść warzywa w dużym garnku, dodaj przyprawy ale zaczekaj z octem. Podlej wodą, przykryj pokrywkę i gotuj kapustę przez 40 minut na małym ogniu. Kiedy kapusta będzie już miękka przypraw octem. Na patelni suchej patelni zrumień mąkę, po czym dodaj masło i smaż przez minutę. Wymieszaj kapustę z zasmażką. Smacznego!
5 komentarzy
Nawet nie wiemy dlaczego tak rzadko jemy czerwoną kapustę skoro jest taka pyszna? :D Ale nam smaka narobiłaś :D
super!
Dawno już nie jadłam takiej kapusty, narobiłeś mi autentycznie smaku na schabowe, ziemniaczki i taką kapustkę :) Jutro chyba coś takiego zrobię na obiad :D A powiedz mi, Gosiu, robisz też taką kapustę do słoika ?
robiłam kiedys podobną; bardzo dobra
Mniam!