Dopadła mnie grypa stąd cisza na blogu. Dzisiaj już się lepiej czuję, a apetyt wraca mi powoli do normy. Mój mąż nie zdążył zrobić zakupów, więc musiałam coś wymyśleć na obiad z tego co miałam w domowej spiżarce i lodówce. Wybór padł na drożdżowe pierogi nadziewane kaszą i fetą, nie wspomnę już o szpinaku, który domagał się przerobienia. Drożdżowe pierogi robię często zamiast pizzy. Można je z powodzeniem zamrozić a potem rozmrozić w mikrofali czy piekarniku.
Drożdżowe pierogi nadziewane kaszą i feta
Składniki:
na 20 małych pierogów lub 10 większych
Ciasto drożdżowe
200 g pszennej mąki
350 g mąki orkiszowej
100 g miękkiego masła
1 jajko
200 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżka greckiego jogurtu
Nadzienie z kaszy
250 g kaszy gryczanej prażonej ugotowanej, około 100 g niegotowanej
100 g feta
75 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku, duże
sól i kajeński pieprz do smaku
1 jajko
1 łyżka oleju
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z cukrem. Dodaj obie mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto. Ciasto będzie zwarte, ale takie ma być. Dodaj teraz miękkie masło po kawałku. zagniecione ciasto przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ja miałam kaszę z poprzedniego dnia, więc tylko odważyłam ile mi było potrzebne. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłucz i pokrój z grubsza. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż czosnek na oleju bez zrumienienia po czym dodaj szpinak. Smaż aż szpinak zmniejszy objętość. Wymieszaj szpinak z kaszą, pokruszoną feta, jajkiem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt. Ja zrobiłam 10 dużych pierogów, więc mój prostokąt był mniejszy. Podziel prostokąt radełkiem do pizzy na 10 kwadratów. Na każdy nałóż nadzienie, a następnie złóż w trójkąt i przyciśnij brzegi. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut w ciepłym miejscu. Piecz pierogi w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej w zależności odo piekarnika) przez 10 – 12 minut.
Do drożdżowych pierogów przyrządziłam pyszną surówkę z brukselki i grillowanej papryki z octu jak również czosnkowy dip na bazie jogurtu i domowego majonezu. Przepis na surówkę poniżej
Surówka z brukselki
250 g brukselki
1 duża grillowana papryka z octu, u mnie czerwona
1 łyżka oliwy
1 łyżka winnego octu
sól i czarny pieprz grubomielony do smaku
Oczyść brukselkę z wierzchnich i pokrój w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do brukselki wraz z octem, oliwą. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Zrób sałatkę trochę wcześniej aby zdążyła skruszeć. Podaj sałatkę i dip do pierogów. Pierogi smakują i na ciepło i letnie.
8 komentarzy
No no, ciekawie wyglądają smak też może być ciekawy. Fajny pomysł na pierożki ;)
Dziękuję!
Pysznie nadziane.
Dziękuję Laura!
pyszne pierożki
W doskonałym stylu wracasz do zdrowia, świetne pierogi:))
Nie masz pojęcia jaki mam apetyt teraz!
Kusząca jest ta surówka z brukselki. A pierogi pierwsza klasa!