388
Wczoraj zrobiłam przegląd w spiżarce i natrafiłam na napoczętą torebkę fasoli black eye. Jak się domyślacie fasolę najpierw namoczyłam na noc, aby dzisiaj ugotować to przepyszne wegetariańskie curry z bakłażanem.
Takie wegetariańskie curry smakuje pysznie z chlebkiem naan i indyjską raitą. To curry nie zawiera glutenu, pasuje również świetnie dla osób, które spożywają LCHF posiłki.
Bardzo lubię wegetariańskie curry. Polecam curry z ciecierzycą czy curry z soczewicą.
Przepis na wegetariańskie curry z bakłażanem i black eye fasolą
Składniki:
na 2 – 3 porcje
- 1 bakłażan, średniej wielkości
- 100 g black eye fasoli
- 150 g strączków zielonego groszku
- 4 szalotki, małe
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 czerwone chili
- 4 gałązki tymianku
- szczypta utartej gałki muszkatałowej
- 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 200 ml kokosowego mleka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Namoczoną przez noc fasolę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedż.
- Bakłażana pokrój w cienkie krążki, posól i odstaw na 30 minut. Kiedy już pojawiają się kropelki wody oszusz papierowym ręcznikiem i rozłuż na blaszce do pieczenia. Piecz bakłażana na 200ºC przez 20 minut. Odwróć po 10 minutach.
- Upraż nasiona kolendry na suchej patelni i zmiażdż w mozdzierzu. Podsmaż posiekane szalotki, chili i dodaj kolejno przyprawy, pomidory i kokosowe mleko.
- Zagotuj, dodaj fasolę i gotuj powoli przez 5 minut. Na koniec dodaj bakłażana i lekko zamieszaj, aby bakłażan przeszedł sosem ale się nie rozleciał.
- Podawaj curry na gorąco posypane tymiankiem z chlebkiem naan.
3 komentarze
Uwielbiam takie warzywne curry ;)
Ja też! To robię znowu jutro!
fajne sa takie dania; zwłaszcza w taka jesienną pogodę