Przepisy na lato – co gotować latem?

Przepisy na lato to przepisy ze świeżych sezonowych owoców i warzyw. Gotowanie, pieczenie i grillowanie latem jest u mnie proste, łatwe i szybkie. Jednym z przepisów na lato jest młoda kapusta. Moje dzieci zawsze mówią kapustka. Uwielbiają to danie. Ja też lubię młodą kapustę i przyrządzam ją latem praktycznie raz w tygodniu, nie mówiąc już o gołąbkach z młodej kapusty.

Młoda kapusta z soczystą marchewką i mnóstwem ziół duszona zaledwie przez 2o minut to pyszna przystawka na gorąco do mięsa. Moje podniebienie podbiła młoda kapusta szpiczasta, tu i ówdzie zwana stożkową. Jej niewielkie główki, to porcja akurat na czteroosobową rodzinę. Kapusta stożkowa posiada te same walory smakowe i odżywcze jak inne kapusty.

młoda kapusta jak gotować przepisy na lato codojedzenia

Jak gotować młodą kapustę? Młoda kapusta jest delikatna i krucha, więc gotuję ją krótko z odrobiną wody lub bulionu. Lubię ją łączyć z innymi warzywami jak młoda włoszczyzna. Pojawiła się już marchewka w pęczkach. W tej potrawie nie może zabraknąć kopru, pietruszki i dymki ze szczypiorkiem. Gotuję kapustę na gęsto, a więc odparowuję większość wody. Nie lubię mącznej zasmażki do młodej kapusty!

Tym razem ugotowałam kapustę w żeliwnym garnku. Wiecie, że gotowanie w żeliwnych naczyniach jest zdrowe, bo podczas gotowania wytrącają się jony żelaza przez co nasza dieta zostaje wzbogacona w ten bardzo potrzebny minerał.

Z czym jeść młodą kapustę? Ulubione danie moich dzieci to młode ziemniaki, mielone kotlety i kapustka. Jest to typowy letni i tani obiad na lato. Młoda kapusta to również smaczna przystawka do grilla w postaci surówki. To letni przysmak, na który ja czekam cały rok. Gorąco polecam ten stary i wypróbowany przepis na lato.  Gotowana młoda kapusta jest daniem niewyszukanym, jednak jej smak zupełnie nie ustępuje wykwintnej kuchni.

taniobiad_mlodakapusta_przepis_blogkulinarny_codojedzenia

Młoda kapusta

4 porcje

Składniki:

700 g młodej kapusty, u mnie stożkowa

3 młode marchewki

4 łyżki posiekanego kopru

1 pęczek natki pietruszki

2 dymki ze szczypiorem

2 ząbki czosnku

1 mały liść laurowy

100 ml wody lub bulionu

sól i pieprz do smaku

gotowana młoda kapusta przepis codojedzenia

Poszatkuj kapustę. Ja szatkuję kapustę dosyć grubo, bo jest ona delikatna i szybko się gotuje. Pokrój marchewkę i dymkę w talarki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj grubo natkę pietruszki. Ja przerwałam moją pietruszkę z doniczki, więc pokroiłam ją wraz z młodymi korzeniami. Włóż warzywa i liść laurowy do garnka, dopraw solą i pieprzem, wlej wodę lub bulion i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *