Przepisy na lato to przepisy ze świeżych sezonowych owoców i warzyw. Gotowanie, pieczenie i grillowanie latem jest u mnie proste, łatwe i szybkie. Jednym z przepisów na lato jest młoda kapusta. Moje dzieci zawsze mówią kapustka. Uwielbiają to danie. Ja też lubię młodą kapustę i przyrządzam ją latem praktycznie raz w tygodniu, nie mówiąc już o gołąbkach z młodej kapusty.
Młoda kapusta z soczystą marchewką i mnóstwem ziół duszona zaledwie przez 2o minut to pyszna przystawka na gorąco do mięsa. Moje podniebienie podbiła młoda kapusta szpiczasta, tu i ówdzie zwana stożkową. Jej niewielkie główki, to porcja akurat na czteroosobową rodzinę. Kapusta stożkowa posiada te same walory smakowe i odżywcze jak inne kapusty.
Jak gotować młodą kapustę? Młoda kapusta jest delikatna i krucha, więc gotuję ją krótko z odrobiną wody lub bulionu. Lubię ją łączyć z innymi warzywami jak młoda włoszczyzna. Pojawiła się już marchewka w pęczkach. W tej potrawie nie może zabraknąć kopru, pietruszki i dymki ze szczypiorkiem. Gotuję kapustę na gęsto, a więc odparowuję większość wody. Nie lubię mącznej zasmażki do młodej kapusty!
Tym razem ugotowałam kapustę w żeliwnym garnku. Wiecie, że gotowanie w żeliwnych naczyniach jest zdrowe, bo podczas gotowania wytrącają się jony żelaza przez co nasza dieta zostaje wzbogacona w ten bardzo potrzebny minerał.
Z czym jeść młodą kapustę? Ulubione danie moich dzieci to młode ziemniaki, mielone kotlety i kapustka. Jest to typowy letni i tani obiad na lato. Młoda kapusta to również smaczna przystawka do grilla w postaci surówki. To letni przysmak, na który ja czekam cały rok. Gorąco polecam ten stary i wypróbowany przepis na lato. Gotowana młoda kapusta jest daniem niewyszukanym, jednak jej smak zupełnie nie ustępuje wykwintnej kuchni.
Młoda kapusta
4 porcje
Składniki:
700 g młodej kapusty, u mnie stożkowa
3 młode marchewki
4 łyżki posiekanego kopru
1 pęczek natki pietruszki
2 dymki ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
1 mały liść laurowy
100 ml wody lub bulionu
sól i pieprz do smaku
Poszatkuj kapustę. Ja szatkuję kapustę dosyć grubo, bo jest ona delikatna i szybko się gotuje. Pokrój marchewkę i dymkę w talarki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj grubo natkę pietruszki. Ja przerwałam moją pietruszkę z doniczki, więc pokroiłam ją wraz z młodymi korzeniami. Włóż warzywa i liść laurowy do garnka, dopraw solą i pieprzem, wlej wodę lub bulion i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
1 comment
pyszności ;)