Lubicie omlet? Ja bardzo! Przyrządzam omlety często, bo są smaczne i pożywne. Odrzućcie wszelkie mity na temat jajek, że zawierają dużo cholesterolu i trzeba je jeść z ograniczeniem. Jak jajko, które zawiera wysokiej jakości białko i wszystkie niezbędne związki do rozwoju całego organizmu może szkodzić zdrowiu? Jem jajka codziennie i czuję się prima! Klasyczny omlet z jajek i grzybami przyrządzam kilka razy w miesiącu. Niewątpliwie jest to mój ulubiony omlet.
Ale dziś proponuję omlet z bobem i koprem. Jakaś odmiana musi być! Ten omlet zazwyczaj przyrządza małżonek. To danie wywodzi się z perskiej kuchni. Omlet z bobem można usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku. Pewnie zdziwi Was fakt, że jeden ze składników to włoskie orzechy. Omlet z bobem to bardzo pożywne danie! Idealne na śniadanie lub kolację.
Omlet z bobem
Składniki:
na 2 porcje
9 jajek
150 g ugotowanego bobu
20 g masła
4 łyżki świeżego kopru, grubo pokrojonego
2 łyżki suszonego kopru
szczypta szafranu
garść włoskich orzechów, grubo pokrojonych
sól i pieprz do smaakt
Jak przyrządzić omlet? Rozbij jajka w naczyniu i roztrzep widelcem. Rozpuść szafran w łyżeczce wody i dodaj do jajek. Ugotowany bób lekko rozgnieć. Dodaj do jajek wraz z szafranem i koprem. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj orzechy. Rozgrzej masło na patelni i wylej masę jajeczną. Smaż omlet w niskiej temperaturze na złoty kolor. Po 3 minutach przewróć ostrożnie na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Wyjmij omlet na talerz i pokrój na kawałki. Podaj z perskim chlebem barbari.
3 komentarze
uwielbiam omlety i uwielbiam bób, ale jednego z drugim jeszcze nie łączyłam -pyszny pomysł :)
Ciekawy pomysł, takiego omletu z pewnością nie jadłam :)
Ale pyszności!