Początek kolejnego tygodnia, jeszcze 2 tygodnie i zaczynam urlop! A tym czasem proponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie to zawsze używam dużo czosnku. Zresztą nie wyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały.
Ratatouille
Składniki:
1 bakłażan
1 duża cukinia
300 g pomidorów koktajlowych
1 duża marchewka
5 ząbków czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g rukoli
garść liści bazylii
2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej
2 łyżki szczypiorku, pokrojonego
sól i czarny pieprz do smaku
250 g gemelli, waga sucha
Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki, posól i odstaw na 30 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek na plasterki, marchewkę w cienkie słupki. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kolejno marchewkę, cebulę i czosnek. Wyjmij na miskę i usmaż na tej samej patelni bakłażana. Być może będziesz potrzebować więcej oliwy. Bakłażan powinien być miękki i zrumieniony. Wyjmij na miskę i smaż teraz partiami cukinię. Pomidory przekrój na pół, polej oliwą, posyp morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut.
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do warzyw wraz z pomidorami, rukolą i bazylią. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Napełnij miseczki lub talerze i posyp ratatouille pietruszką i szczypiorkiem. Podawaj na gorąco.
8 komentarzy
Bardzo smaczna propozycja na pyszny obiadek lub kolację :) Lubię takie dania :)
Dziękuję!
Wow! Jak patrzę na to danie to aż mi ślinka cieknie.
Nigdy czegoś takiego nie robiłam, a przyznam szczerze, że jest na tyle imponujące, że zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Jestem przeogromnie ciekawa smaku.
Pozdrowionka cieplutkie
Dziękuję za miłe słowa!
Uwielbiam takie dania! :)
Ja też!
Ale piękne i apetyczne danie ! <3 Naprawdę, wzorku nie można oderwać ;) Oj, porwałabym taką miseczkę i nie oddała :D
Dziękuję bardzo!