421
No to mamy wrzesień! Czas na przepis miesiąca, którym jest makaron na wszystkie możliwe sposoby. Jak zwykle możecie dodać link z przepisem w komentarzach, a ja na koniec miesiąca zrobię zestawienie. Wszyscy, którzy umieszczą banner na swojej stronie znajdą swój link na codojedzenia. Zapraszam do gotowania z makaronem!
A u mnie dzisiaj cannelloni z szynką i ricottą oraz pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem białego wina. Bardzo proste danie z makaronem. Czas u mnie zawsze goni, więc dzisiaj zrobiłam cannelloni ze świeżego makaronu.
Przepis na canneloni z szynką i ricottą
Składniki:
na 5 porcji
Sos pomidorowy z białym winem
- 1cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 10 liści bazylii
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 150 ml białego wina
- 400 pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Nadzienie do cannelloni
- 200 g szynki
- 500 g ricotta
- 50 g parmezan + 2 łyżki do posypania
- sól i pieprz do smaku
- 20 świeżych płatów lasagne
Wykonanie:
- Pokrój cebulę, czosnek i seler naciowy. Pokrój w cienkie krążki marchewkę. Podsmaż warzywa na oliwie przez 3 minuty. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje do połowy. Dodaj teraz posiekane zioła i pomidory. Gotuj sos aż warzywa będą miękkie.
- W ciągu gotowania sosu przygotuj nadzienie. Pokrój szynkę w kostkę, a następnie utrzyj parmezan. Wymieszaj szynkę i parmezan z ricottą, dopraw solą i pieprzem.
- Na każde świeże lasagne (lub obgotowane suche) nałóż sporą łyżkę nadzienia, a następnie sos pomidorowy. Zwiń w rulon jak cannelloni i ułóż w formie wysmarowanej tłuszczem. Zapełnij całą formę, a resztę sosu rozprowadź na wierzchu.
- Całość posyp parmezanem i zapiecz na 160ºC(termoobieg) przez 30 minut.
4 komentarze
Ale pyszności…:)!
O dziękuję!
apetyczne zdjęcie ;))
Dziękuję Iza! Pozdrawiam serdecznie